Грб Науруа

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Науруа
Детаљи
Носилац Науру
Усвојен1968.
Мото„Божија воља прво“

Грб Науруа је званични хералдички симбол пацифичке државе Републике Науру. Грб је настао у време проглашења независности 1968. године, а у званичној употреби се налази од почетка `70 година XX века.

Сачињава га штит издељен на три дела, оивичен палминим конопцима са дванаестокраком сребрном звездом и натписом Naoero изнад и државним мотоом God`s Will First (Божија воља прво) испод штита.

Изглед грба[уреди | уреди извор]

Сам штит је подељен на три дела, један горе и два доле. У горњем делу се налази сребрни симбол за фосфор(грчки крст над једнакостраничним троуглом) на златно тканој подлози. У доњем левом делу се налази тамноплава птица Фрегата (лат. Fregata) на сталку која гледа налево на сребрној позадини преко које се у доњем делу налазе светлоплаве таласасте линије. У доњем десном делу се налази грана са цветовима калофилума(лат. Calophyllum) на светлоплавој позадини.

Штит је уоквирен конопцима са палминим гранама, перјем Фрегата птице и ајкулиним зубима који су уобичајени реквизити локалних племенских поглавица приликом извођења ритуала.

Над штитом се налази дванаестокрака сребрна звезда која се појављује и на застави Науруа изнад које се налази натпис Naoero како се република назива на науруанском, док се испод штита налази исписан државни мото God`s Will First.

Симболика грба[уреди | уреди извор]

Сребрни симбол за фосфор представља фосфате којима је острво богато и који су главни извор његовог богатства, док златно ткање у позадини симболизује народ Науруа. Фрегата птица представља острвску фауну, плави таласи Тихи океан који га окружује, а грана калофилума острвску флору.

Дванаестокрака сребрна звезда симболизује само острво, њени краци дванаест аутохтоних племена која су на њему живела, док сребрна боја представља фосфате који су донели богатство острву.

Види још[уреди | уреди извор]