Грб Панаме

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Панаме
Детаљи
Носилац Панама
Усвојен4. јун 1904.
Мото„За корист свету“

Грб Панаме је званични хералдички симбол северноамеричке државе Републике Панаме. Грб је првобитно усвојен провизионално, а коначно законом којим је усвојена и панамска застава.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Централни део штита је приказ Панамске превлаке. Горњи део штита је подељен на два дела, где хералдички десни садржи приказ мача и пушке на белој подлози (што треба да симболише одрицање од насилних метода и грађанских ратова) хералдички леви лопату и мотику на црвеном пољу (симбол рада).

Доњи део штита такође је подељен на два дела. Хералдички десни садржи приказ рога изобиља на плавом пољу, а хералдички леви точак са крилима на сребрној подлози (симбол напретка).

Изнад штита је орао у полету који у кљуну држи траку са мотом Панаме: Pro Mundi Beneficio. Изнад орла је девет златних звезда, симбола девет провинција на које је подељена Панама. Као параферналије грба јављају се по две заставе Панаме, неразвијене, на јарболима, са сваке стране штита.

Грб Панаме кроз историју[уреди | уреди извор]

Санта Марија ла Антигва дел Даријен Велика Колумбија Република Нова Гранада Федерална Држава Панама Федерална Држава Панама
1510 1821 - 1830 1830 - 1858 1858 - 1863 1863 - 1886

Види још[уреди | уреди извор]