Грб Хрватске

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грб Републике Хрватске)
Хрватска
Coat of arms of Croatia.svg
Детаљи
Носилац  Хрватска
Усвојен 21. децембар 1990.

Грб Републике Хрватске је историјски хрватски грб, који се налази на застави Хрватске. Има облик штита и двоструко је подељен водоравно и усправно у двадесет пет црвених и белих (сребрних) поља, тако да је прво поље у горњем левом углу штита црвене боје. Изнад штита се налази круна са пет шиљака која се у благом луку спаја са левим и десним горњим делом штита.

Круна[уреди]

У круну је смештено пет мањих штитова са историјским хрватским грбовима који су поређани од леве на десну страну штита у овом реду: грбови Хрватске краљевине, Дубровачке републике, Далмације, Истре и Славоније. Размера висине поља на главном штиту и висине мањих штитова у круни је 1 : 2,5, а размера ширине поља на главном штиту и ширине мањих штитова у круни 1:1.

грб СР Хрватске од 1945. до 1990. године

Грбови у круни[уреди]

Најстарији познати грб Хрватске садржи у штиту на плавом пољу жуту (златну) шестокраку звезду с белим (сребрним) младим месецом.[1] Грб Дубровачке републике садржи у штиту на модром пољу две црвене греде. Далматински грб садржи у штиту на плавом пољу три жуте (златне) окруњене леопардове главе. Истарски грб садржи у штиту на модром пољу жуту (златну) козу окренуту у лево са црвеним папцима и роговима. Славонски грб садржи у штиту на плавом пољу две попречне беле (сребрне) греде, а између греда је црвено поље по којем лагано ступа куна на лево. У горњем плавом пољу је жута (златна) шестокрака звезда. Грб је уоквирен црвеном цртом.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]