Грб Северне Македоније

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте чланак Грб Македоније.
Грб Северне Македоније
Coat of arms of North Macedonia.svg
Детаљи
Носилац Северна Македонија
Аутор(и)Василије Поповић Цицо
Усвојен31. децембар 1946. (црвена звезда уклоњена 2009.)

Грб Северне Македоније је званични хералдички симбол Северне Македоније. Грб у сличној верзији је усвојен у Народној скупштини НР Македоније 27. јула 1946. године, а касније замењен Чланом 8. Устава СР Македоније. Овај грб не треба поистовећивати са традиционалним грбом који се односи на историјску Македонију.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Опис грба Северне Македоније је следећи: „Грб сачињава венац од класја жита, дувана и мака, повезан траком са народним орнаментом. У централном простору налазе се планине, реке, језера и сунце. Ово представља 'богатство наше земље, борбу и слободу“.

Након осамостаљења Северне Македоније овај грб је задржан, али је легализован „Законом о државним симболима Републике Македоније“. Нови предлог грба Републике Македоније предложен је 2014. године влади Републике Македоније, који је у процесу прихватања. На жуто златном штиту налази се црвени разјарени лав удесно, штит је крунисан круном у форми тврђаве. Овај предлог грба представља најисправнији хералдички приказ.

Историјски грбови Македоније[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Хералдика Србија
  2. ^ „Fojnički grbovnik”. Архивирано из оригинала на датум 23. 8. 2011. Приступљено 8. 10. 2010. 
  3. ^ „Владата усвои нацрт-закон за нов државен грб”. Архивирано из оригинала на датум 07. 03. 2021. Приступљено 07. 01. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]