Грб Савезне Републике Југославије

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грб Србије и Црне Горе)
Грб Савезне Републике Југославије
Грб Државне заједнице Србије и Црне Горе
Coat of arms of Serbia and Montenegro.svg
Детаљи
НосилацСавезна Република Југославија
Србија и Црна Гора
Аутор(и)Богдан Кршић
Усвојен22. октобра 1993. године
Штитштит квадриран пољима у коме су историјски грбови Србије (у првом и четвртом квадрату) и Црне Горе (у другом и трећем)
Држачи штитадвоглави сребрни орао златних кљунова и језика, златних ногу и канџи на црвеном пољу

Грб Савезне Републике Југославије је био званични грб државне федерације Савезне Републике Југославије у периоду (1993—2003) и грб Србије и Црне Горе у периоду (2003—2006).

Овај грб је усвојен 22. октобра 1993. године и у опису овог грба се каже: Грб Савезне Републике Југославије је био црвени штит на коме је двоглави сребрни орао златних кљунова и језика, златних ногу и канџи. На грудима орла је штит квадриран пољима Републике Србије и Републике Црне Горе, и то у првом и четвртом квартиру на црвеном пољу сребрни крст између четири сребрна оцила, а у другом и трећем квартиру на црвеном пољу лав у пролазу златног језика и канџи.[1]

Како чланице федерације нису у потпуности прилагодиле своје грбове овом, касније се у објашњењу грба наводила квалификација да је мањи штит састављен од историјских грбова Србије и Црне Горе.

Ово решење грба СРЈ је предложило Српско хералдичко друштво Бели орао, а касније га је графички обликовао Богдан Кршић.

Галерија[уреди | уреди извор]

У Србији и Црној Гори[уреди | уреди извор]

Грб, некадашње СР Југославије и касније Србије и Црне Горе је усвојен 1993. године. Модерног је дизајна, комбинујући историјске грбове Србије и Црне Горе на штиту на прсима двоглавог белог орла који се налази на историјским грбовима обе државе.Грб је остао непромењен, јер је већ симболизовао унију Србије и Црне Горе, за разлику од заставе, која је требало да буде замењена компромисом ондашњих застава Србије и Црне Горе.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]