Грб Сремске Митровице

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сремска Митровица
Grb sremska mitrovica.svg
Детаљи
НосилацГрад Сремска Митровица
Усвојен1967.
Мото„Град Светог Димитрија“

Грб Града Сремска Митровица је према члану 6. важећег Статута Града Сремске Митровице, дефинисан на следећи начин:

„Грб Града има за основу штит на коме су на горњем делу уцртане три хумке од којих једна са пламеном, а представља симбол борбе и палих жртава, у средини римска тврђава испод које стоји римски војник са штитом и копљем, што значи да град Сремска Митровица лежи на остацима римског града Сирмијума, а зелена подлога са пресеченом таласастом линијом представља поља Срема и реку Саву. У горњем делу штита је натпис ћирилицом СРЕМСКА МИТРОВИЦА, а у дну натпис латиницом CIVITAS SANCTI DEMETRII“.

Хумке су зелене боје, градске зидине су смеђе боје, полулопта на којој стоји војник је зелена, а уцртана таласаста линија је сребрне боје, како је утврђено још 1967. године.

Историјат развоја грба[уреди | уреди извор]

Грб Града Митровице из 1884.

Укидањем тзв. Војне границе и добијањем статуса слободног краљевског града у оквиру тадашње Аустроугарске монархије (1881), Град (Сремска) Митровица добија и потпуну градску аутономију. Градско заступство је одлучило у септембру 1894. године да Митровица као град треба да има свој печат и грб. На основу оригиналног печата из XIV века (печата средњовековне Дмитровице, латински Civitas Sancti Demetrii) који је чуван у архиву у Будимпешти, сликар и књижевник, Митровчанин, Драган Мелкус је израдио ликовно решење грба.

Након скоро једног века, поново је узет у разматрање изглед грба Митровице и на седници СО Сремска Митровица одржаној 7. јуна 1967. године утврђен је грб, рад сликара Енеса Мундића. Грб је у потпуности идентичан са тренутно важећим, а његов садржај је утврђен актуелним Статутом Града Сремска Митровица.

Види још[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]