Краљевски грб Уједињеног Краљевства

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Краљевски грб Уједињеног Краљевства
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (Variant 1).svg
Верзије
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (Scotland).svg
Амблем коришћен у Шкотској
Детаљи
Носилац Елизабета II
 Уједињено Краљевство
Усвојен 1837.
Челенка лав са круном
Држачи штита лав и коњ
Мото „Бог и моје право“
„Понижен био онај који зло мисли“

Краљевски грб Уједињеног Краљевства је званични хералдички симбол британског монарха, (тренутно Елизабете II) и британске државе.[1] Варијанте овог грба користе други чланови краљевске породице, као и британска влада. У Шкотској, краљица има другачији грб, чију варијанту користи тамошња власт.

Симболи[уреди]

Штит је подељен на четири дела, у горњем левом и доњем десном делу је приказ три лава у пролазу на црвеној позадини (симбол Енглеске), у горњем десном делу је краљевски грб Шкотске - црвени лав на златној позадини, окружен љиљановим венцем; на доњем левом делу је харфа, симбол Ирске.

Креста је лав који стоји на све четири шапе, са империјалном круном, а сам стоји на империјалној круни која је на златном, краљевском шлему.

Држачи су крунисани лав (симбол Енглеске) и једнорог, симбол Шкотске. Једнорог је окован, пошто је по легенди слободни једнорог био сматран изузетно опасном звери.

Грб испод штита носи мото британских монарха „Dieu et mon droit“ - Бог и моје право, а око штита се налази мото британског Реда подвезице - „Honi soit qui mal y pense“ - Понижен био онај који зло мисли.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Archived copy”. Архивирано из оригинала на датум 8. март 2013. Приступљено 17. април 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |archive-date= (помоћ)