Краљевски грб Уједињеног Краљевства

С Википедије, слободне енциклопедије
Краљевски грб Уједињеног Краљевства
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (Tudor crown).svg
Верзије
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (Scotland).svg
Амблем коришћен у Шкотској
Детаљи
НосилацЧарлс III
 Уједињено Краљевство
Усвојен1837.
Челенкалав са круном
Држачи штиталав и коњ
Мото„Бог и моје право“
„Понижен био онај који зло мисли“

Краљевски грб Уједињеног Краљевства је званични хералдички симбол британског монарха, (тренутно Чарлса III) и британске државе.[1] Варијанте овог грба користе други чланови краљевске породице, као и британска влада. У Шкотској, краљ има другачији грб, чију варијанту користи тамошња власт.

Симболи[уреди | уреди извор]

Штит је подељен на четири дела, у горњем левом и доњем десном делу је приказ три лава у пролазу на црвеној позадини (симбол Енглеске), у горњем десном делу је краљевски грб Шкотске - црвени лав на златној позадини, окружен љиљановим венцем; на доњем левом делу је харфа, симбол Ирске.

Креста је лав који стоји на све четири шапе, са империјалном круном, а сам стоји на империјалној круни која је на златном, краљевском шлему.

Држачи су крунисани лав (симбол Енглеске) и једнорог, симбол Шкотске. Једнорог је окован, пошто је по легенди слободни једнорог био сматран изузетно опасном звери.

Грб испод штита носи мото британских монарха „Dieu et mon droit“ - Бог и моје право, а око штита се налази мото британског Реда подвезице - „Honi soit qui mal y pense“ - Понижен био онај који зло мисли.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Archived copy”. Архивирано из оригинала 8. март 2013. г. Приступљено 17. април 2013.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date=, |archive-date= (помоћ)