Грб хабзбуршке Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грб Хабзбуршке Србије)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грб Краљевине Србије
(1718—1739)
CoA Serbia (xviii century).png
Детаљи
Носилацхабсбуршка Краљевина Србија
(1718—1739)
Штитцрна вепрова глава прободена стријелом на црвеном пољу

Грб хабзбуршке Србије је био званични грб Краљевине Србије која је постојала у периоду 17181739. године и била под влашћу Хабзбурговаца.

Мотив црне вепрове главе рањене по косини, стријелом на сребреном пољу је један од најстаријих грбова приписаних Србији.[1][2] Прво познато приписивање овог грба Србији је оно у Зборнику „Сабор у Констанци“ 1415. године, гдје се јавља као грб цара Србије. Касније, овај мотив се јавља и на једном грбу деспота Стефана Лазаревића, али и у неким грбовницима широм Европе, гдје се њим означава територија Србије.

Почетком XVIII вијека, Хабзбуршка монархија је истјерала Османлије из сјеверних дијелова данашње централне Србије и ту формирала своју покрајину Краљевину Србију. Традиционални грб Трибалије је постао званичан грб новоформиране покрајине. Након пропасти ове хабзбуршке покрајине, мотиве трибалског грба су касније користили и устаници у Првом српском устанку (1804–1813).

Мотиве трибалског грба данас користе многи градови и општине у Републици Србији: Крагујевац, Велика Плана, Топола, Лапово и београдске општина Вождовац и општина Барајево .

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Устаничка застава Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 23, 2015) (на језику: енглески) Званични сајт града Београда
  2. ^ Имус: Заставе Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 24, 2015) (на језику: енглески)

Спољашње везе[уреди]