Грб Хантије-Мансије

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Хантије-Мансије
Coat of arms of Yugra (1995).svg
Детаљи
НосилацХантија-Мансија
Усвојен14. септембра 1995. године
Мото„Југра“

Грб Хантије-Мансије или грб Југре је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом аутономног округаХантије-Мансије. Грб је званично усвојен 14. септембра 1995. године.[1]

Опис грба[уреди | уреди извор]

Грб Ханти-Мансијског аутономног округа - Југре, је сребрени амблем који се налази у централном дијелу поља. Овај амблем је доста стилизован симбол и најчешће се описује као „мачке које завијају“ (приљубљене главама, реповима окренутим ка рубовима штита) или као двоглава птица. Поље је вертикално подјељено на азурно-плаво и зелено. Штит је описан у злату и лежи у већем штиту уписан црвеном бојом.

Штит је крунисан бијелим стилизованом бијелом круном, карактеристична за локалну хералдику, а веже се за традицију угрофинских народа уз Об. Окружен је вијенцем зелених борових грана повезаних азурном лентом испод штита на којој стоји мото: „Југра“ уписано сребрним словима.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Званични сајт округа: «Символы Ханты-Мансийского автономного округа» Архивирано на сајту Wayback Machine (10. јануар 2014) (језик: руски)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]