Грб Хантије-Мансије

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Хантије-Мансије
Верзије
Ранији изглед грба
Детаљи
НосилацХантија-Мансија
Усвојен24. децембара 2020. године
Мото„Делами великая“

Грб Хантије-Мансије или грб Југре је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом аутономног округаХантије-Мансије. Грб је званично усвојен 24. децембара 2020, а значајно допуњен већ 4. маја 2022. године.[1]

Опис ранијег грба[уреди | уреди извор]

Грб Ханти-Мансијског аутономног округа - Југре, је сребрени амблем који се налази у централном дијелу поља. Овај амблем је доста стилизован симбол и најчешће се описује као „мачке које завијају“ (приљубљене главама, реповима окренутим ка рубовима штита) или као двоглава птица. Поље је вертикално подјељено на азурно-плаво и зелено. Штит је описан у злату и лежи у већем штиту уписан црвеном бојом.

Штит је крунисан бијелим стилизованом круном, карактеристична за локалну хералдику, а веже се за традицију угрофинских народа уз ријеку Об. Окружен је вијенцем зелених борових грана повезаних азурном лентом испод штита на којој стоји мото: „Југра“ уписано сребрним словима.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Грб одобрен у Југри” (на језику: руски). Званичан веб-сајт Владе Ханти-Мансијског аутономног округа - Југри. 2020-12-24. Архивирано из оригинала 2022-05-04. г. Приступљено 2020-12-25. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]