Грб Чеченије

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Чеченије
Детаљи
НосилацРепублика Чеченија
Усвојен22. јуна 2004. године

Грб Чеченије је званични симбол једног од субјеката Руске федерације са статусом републике, Чеченије. Грб је званично усвојен 22. јуна 2004. године.[1]

Опис грба[уреди | уреди извор]

У опису државног грба се каже:

Основни састав грба прописује фигуративно стилизовано рјешење које одговара националном менталитету и мјесту чеченског народа у савременом свијету. Пуно графичко значење има у саставу грб направљен на основу круга у дводимензионалној равни. Боја рјешења заснована је на четири боје: црвена, жута, плава и неутрална бијела. У унутрашњем дијелу бијелог круга је приказан симбол јединства, вјечности у облику чеченског националног орнамента, украсног црвеног цвијета.

Стилизоване планине, историјски торањ Вајнахи, те нафтни торањ за бушење нафте обојен у плаво. Вијенац од пшенице на плавој позадини симетрично је уоквирио унутрашњост круга, симболизује богатство чеченског народа. На врху грб је крунисан полумјесецом и звијездом, обојен је у жуто на плавој позадини. Спољашњи круг показује образац црвених украса у чеченском националном стилу на жутој позадини.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]