Грб општине Горњи Милановац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Горњи Милановац
Gornji Milanovac grb.jpg
Детаљи
НосилацОпштина Горњи Милановац
Усвојен30. октобра 2009.


Грб општине Горњи Милановац усвојен је 30. октобра 2009., када је укинуто бивше хералдичко знамење (грб у три нивоа) и застава доношењем Одлуке о изгледу и употреби грба и заставе Општине Горњи Милановац.

У члану 5. ове одлуке грб је дефинисан на следећи начин:

„Решење грба општине Горњи Милановац укомпоновано је у форму полукружног свода који се састоји од графичке стилизације територије општине Горњи Милановац која својим обликом асоцира на крошњу грма, чији корени представљају симбол постојности свих словенских народа, посебно Срба, а под којим је Милош Обреновић 23. априла 1815. године у Такову подигао Други српски устанак и обновио Српску државу. Тип слова (општина Горњи Милановац) употребљен је у стилу са датим решењем.“[1]

Стари грб[уреди | уреди извор]

Велики грб Горњег Милановца до 2009.

Симболи општине који су ван употребе од 2009. године чине грб у три нивоа и заставу. Блазон грба гласи: На плавом златни храст, преко црвени грчки крст.Застава је плаве боје. На белом диску је црвени крст, који алудира на Други српски устанак који је подигнут 1815. у Такову, селу у овој општини. Венац око диска је инспирисан Цветном Недељом, даном када је 1815. године почео устанак.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Горњи Милановац, www.zastave-grbovi.com