Грб Лазаревца

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грб општине Лазаревац)
Лазаревац
Верзије
Средњи грб
Мали грб
Детаљи
НосилацОпштина Лазаревац
Усвојен2008.
Челенказлатна бедемска круна са три видљива грудобрана
МотоЛазаревац

Симболе Лазаревца осмислило је Српско хералдичко друштво "Бели Орао".

Опис грба[уреди | уреди извор]

Блазон основног грба гласи: У сребру између два црвена крина по хоризонтали исти такав стуб у коме је с краја на крај сребрни крст, а у средишту преко свега штит раздељен зелено и црно са сребрном западном фасадом костурнице-цркве Св. Димитрија такође преко свега.

Блазон Средњег грба гласи: Основни грб (у сребру између два црвена крина по хоризонтали исти такав стуб у коме је с краја на крај сребрни крст, а у средишту преко свега штит раздељен зелено и црно са сребрном западном фасадом костурнице-цркве Св. Димитрија такође преко свега.) надвишен златном бедемском круном са три видљива мерлона. Испод штита исписан је назив места и општине.

Блазон Великог грба гласи: Основни грб (у сребру између два црвена крина по хоризонтали исти такав стуб у коме је с краја на крај сребрни крст, а у средишту преко свега штит раздељен зелено и црно са сребрном западном фасадом костурнице-цркве Св. Димитрија такође преко свега.) надвишен златном бедемском круном са три видљива мерлона. Чувари грба су два анђела са златним ореолима, црвеним трака око чела и црвеним орарима оперваженим златом укрштеним на грудима, одевена у дуге беле хаљине, од којих сваки држи пурпурно златом оковано копље са кога се у поље вије златним ресама оперважен стег Београда (десно), односно Титулара (лево). Постамент је травом обрастао брежуљак, у чијем су подножју плави таласи Колубаре. Испод грба исписано је име насељеног места и општине.

Историја[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Књиге и научни чланци[уреди | уреди извор]

  • Ацовић, Драгомир М. (2000). Грбови града Београда. Београд: Српска књижевна задруга. 
  • Ацовић, Драгомир М. (2008). Хералдика и Срби. Београд: Завод за уџбенике.  COBISS.SR 152135692

Правна регулатива[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]