Грб општине Смедеревска Паланка

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Смедеревска Паланка
Veliki grb Smederevske Palanke.png
Детаљи
НосилацZastava Smederevske Palanke.png Општина Смедеревска Паланка
Челенказлатна бедемска круна са три видљива грудобрана
МотоСмедеревска Паланка

Општина Смедеревска Паланка је у мају 2003. године усвојила грб у три нивоа и заставу у складу са нормативима СХД.

Међутим, у фебруару 2009. године из непознатих разлога општина је усвојила нове симболе, избацујући постојеће из употребе. Аутор ових симбола је Миша Младеновић, дизајнер из Смедеревске Паланке. У опису симбола уочавају се многе непрецизности. Тако на пример аутор дефинише основни грб као штит са бедемском круном, иако је знано да би то требало да буде само штит. У великом грбу изостају хералдички стегови, који су уобичајени у српској хералдици. Уместо класичне заставе усвојено је решење које представља гонфалон беле боје са аплицираним грбом који се разликује од штита са "основног грба". Разлика је у бордури која је у овом случају део штита.

Овако аутор блазонира грб на сајту општине Смедеревска Паланка: ,,На црвеном пољу, бела црква, на белом пољу црвени лав придржава палисаде, на другом белом пољу три плаве валовите линије и три црвене рибе, на плавом пољу, жута ћуприја са испод исписаном годином подизања, у централном зелено-плавом пољу, три амфоре из којих истиче вода. Све надвишено златном бедемском круном са три видљива мерлона. Држачи су две женске фигуре са мачем и штитом на којем се препознаје грб Републике Србије. Постамент је благо брдовито тле." Приметне су грешке у блазону: редослед поља, непрецизно блазониран положај елемената, помињање грба Републике Србије који се не налази на решењу и сл.

Стари грб 2003–2009[уреди | уреди извор]

Стари грб 2003–2009

Грб је сниженим палисадним резом раздељен горе у зеленом сребрна црква и доле црно поље. Штит је окруњен златном круном са три видљива мерлона. Држачи штита су два пропета црвена лава, оружани зланим језицима и сребрним канџама и оба држе по сребрни мач златног балчака и по стег, десни Србије а леви Смедеревске Паланке. Постамент је од златне храстове гранчице преко кога је пурпурна врпца са сребрним натписом имена града. Средњи грб задржава круну изнад штита и храстов венац са пурпурном врпцом.

Палисадни рез и лик сребрне цркве и нас подсећају на садашње име Смедеревске Паланке, и на њено старије име - Бела Црква. Три главна водотока наглашавају чињеницу да је у Шумадији питање воде било од пресудног значаја. Постамент је златни венац храста, који је код Срба култно дрво (в. бадњак), и то је веза са нашом прадавном паганском прошлошћу. Два црвена лава као држачи штита потичу из средњег века и чинили су симбол куће Бранковића, и представљају период када је овај град припадао држави Бранковића.

Опис основног грба:

Поље је сниженим палисадним резом раздељен горе у зеленом сребрна црква и доле у црном златна таласаста греда праћена златним таласастим нитима изнад и испод

Прихваћена 30. априла 2003. на седници Скупштине општине.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Општина Смедеревска Паланка: Грб и застава општине Смедеревска Паланка[мртва веза]
  • Одлука о грбу и застави (стегу) општине и насељеног места Смедеревска Паланка, 7.5.2003.
  • Одлука о употреби и заштити грба и заставе (стега) општине и насељеног места Смедеревска Паланка, 7.5.2003.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]