Григориј Охрименко

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ГРИГОРИЈ ОХРИМЕНКО
Grigorij Nikolajevic Ohrimenko.jpg
Григориј Охрименко
Датум рођења(1910-04-15)15. април 1910.
Место рођењаГајворон, код Чернигова
 Руска Империја
Датум смрти31. март 1996.(1996-03-31) (85 год.)
Место смртиФеодосија
Украјина
Професијавојно лице
Учешће у ратовимаВелики отаџбински рат
СлужбаСовјетска армија
Чинконтраадмирал
Народни херој од21. јуна 1945.
Одликовања
совјетска одликовања:
Орден Лењина
Орден црвене звезде
Орден црвене заставе
Орден црвене заставе
Орден црвене заставе
југословенска одликовања:
Орден народног хероја
Орден за храброст

Григориј Николајевич Охрименко (рус. Григорий Николаевич Охрименко; Гајворон, код Чернигова, Руска Империја, 15. април 1910Феодосија, Украјина, 31. март 1996), учесник Великог отаџбинског рата, контраадмирал Совјетске морнарице и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 1915. године у Украјини. Основну школу завршио је у родном селу. Завршио је Школу ратне морнарице и постао минер. Од тада је стално вршио службу у ратној морнарици Совјетског Савеза.

Од почетка Великог отаџбинског рата, Охрименко се налазио у активној флоти. Фашисти су, 1941. године, улагали велике напоре да би освојили Севастопољ, који је успешно одолевао нападима. Да би омели рад совјетске флоте, поставили су хиљаде мина у приобалним водама, применивши притом техничку новину, магнетске мине. Охрименко је открио тајну ових мина. Демонтирао је једну такву мину и проучио њен механизам. У сарадњи с научним радницима из Академије наука СССР, пронађено је ефикасно одбрамбено средство од магнетских мина.

Капетан друге класе Григориј Николајевич Охрименко руководио је, 1943. године, бригадом миноловаца, која се налазила у саставу Дунавске ратне флоте и сарађивала с јединицама Трећег украјинског фронта, и поред жестоких окршаја, флота је успела да пређе више од две хиљаде километара Дунавом, узводно. Велика количина мина, постављених у Дунаву, била је једна од главних препрека. Бригади миноловаца припала је изузетно опасна дужност да очисти Дунав од мина. Овај задатак је, под командом Григорија Николајевича Охрименка, био успешно извршен.

Истичући заслуге Григорија Охрименка, Председништво Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије уручило му је, 21. јуна 1945. године, Орден народног хероја Југославије. Уручујући Охрименку орден, председник Председништва АВНОЈ-а др. Иван Рибар је рекао: „За Југославију, Дунав представља живот. Очистивши га од мина, вратили сте нам живот“.

После завршетка рата, Охрименко је наставио да служи у ратној морнарици. Демобилизован је 1970. године, у чину контраадмирала. Живео је у Феодосији, на Криму.

Умро је 31. марта 1996. године

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]