Гринпис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гринпис
Greenpeace logo.svg
Гринпис
Оснивање 1971.
Тип невладина
Метод деловања ненасилна акција, лобирање, истраживање
Локација Ванкувер,  Канада
Седиште Амстердам,  Холандија
Подручје деловања глобално
Председник Лалита Рамдас
Руководиоци Куми Наидо
Број запослених 1.500
Број волонтера 2,86 милиона
Веб-сајт www.greenpeace.org

Гринпис (енгл. Greenpeace) је међународно удружење еколошких активиста које је основано у Ванкуверу (Канада) 1971. године. Удружење је настало да би спречило САД да испробавају нуклеарне уређаје на Аљасци. Циљеви организације су се потом окренули ка заштити животне средине и она је постала позната по кампањама против лова на китове, неких врсти риболова, глобалног загревања, уништавања прашума, нуклеарне енергије и генетички инжењеринг. Гринпис има националне и регионалне канцеларије у 42 државе света, а све оне су потчињене међународној канцеларији са седиштем у Амстердаму. Гринпис се финансира од донација појединаца. Процењује се да постоји око 2,8 милиона донатора.

Структура[уреди]

Гринпис је глобална организација која се састоји од Међународног Гринписа (енгл. Greenpeace International) са седиштем у Амстердаму и 27 националних и регионалних канцеларија које делују у 41 држави. Ове националне и регионалне канцеларије имају аутономију у проналажењу спонзора за њихове делатности.[1] Националне и регионалне канцеларије подржавају мрежу покретних локалних волонтерских група. Локалне групе учествују у кампањама у њиховој средини, али учествују и у важнијим кампањама и протестима било где у свету. Милиони симпатизера који нису организовани у локалне групе, подржавају Гринпис новчаним средствима и учешћем у кампањама као обични грађани.

Гринписове националне канцеларије

Националне и регионалне канцеларије[уреди]

Гринпис је присутан у следећим државама и регионима (март 2007):

Аргентина, Аустралијско-Пацифички регион (Аустралија, Папуа Нова Гвинеја, Соломонова Острва, Фиџи), Белгија, Бразил, Гринпис Централне и источне Европе (Аустрија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Бугарска, Словенија, Србија, Црна Гора и БиХ (без стално присутних кампања у последњих пет држава)), Грчка, Индија, Италија, Јапан, Југоисточна Азија (Филипини, Индонезија, Тајланд), Канада, Кина, Луксембург, Медитерански Гринпис (Израел, Кипар, Либан, Малта, Турска, Тунис), Мексико, Немачка, Нови Зеланд, Нордијски Гринпис (Данска, Норвешка, Финска, Шведска), Русија, САД, Уједињено Краљевство, Француска, Холандија, Чиле, Чешка Република, Швајцарска и Шпанија.

Референце[уреди]

  1. Greenpeace International. „How is Greenpeace structured?”. 

Спољашње везе[уреди]