Гринпис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гринпис
Greenpeace logo.svg
Лого Гринписа
Greenpeace paises.PNG
Националне канцеларије Гринписа широм света (зелена боја)
Оснивач Irving Stowe,
Dorothy Stowe
Датум оснивања 1971.
Тип Невладина организација
Метод деловања ненасилна акција, лобирање, истраживање, пацифизам
Локација Ванкувер,  Канада
Седиште Амстердам,  Холандија
Подручје деловања глобално
Председник Ayesha Imam
Руководиоци борд директора,
генерални директори:
Bunny McDiarmid,
Jennifer Morgan
Број запослених 2.400 (2008. године)
Број волонтера 15.000
Веб-сајт www.greenpeace.org

Гринпис (енгл. Greenpeace) је међународно удружење еколошких активиста, основано у Ванкуверу (Канада). Из покрета Don't Make a Wave Committee који је постојао да би спречио САД да испробавају нуклеарне уређаје на Аљасци, 1972. године, настао је Гринпис. Циљеви организације су се потом окренули ка заштити животне средине и она је постала позната по кампањама против лова на китове, неких врста риболова, глобалног загревања, уништавања прашума, нуклеарне енергије и генетички инжењеринг. Гринпис има националне и регионалне канцеларије у 55 држава света, а све оне су у вези са координационим органом у међународној канцеларији са седиштем у Амстердаму. Гринпис се финансира од донација појединаца. Процењује се да широм света постоји око 2,9 милиона донатора.[тражи се извор]

Структура[уреди]

Гринпис је глобална организација која се састоји од 26 националних и регионалних канцеларија у 55 држава које обједињује Међународни Гринпис (енгл. Greenpeace International) са седиштем у Амстердаму. Ове националне и регионалне канцеларије имају аутономију у проналажењу спонзора за њихове делатности.[1] Националне и регионалне канцеларије подржавају мрежу покретних локалних волонтерских група. Локалне групе учествују у кампањама у њиховој средини, али учествују и у важнијим кампањама и протестима било где у свету. Милиони симпатизера који нису организовани у локалне групе, подржавају Гринпис новчаним средствима и учешћем у кампањама као обични грађани.

Националне и регионалне канцеларије[уреди]

Гринпис је присутан у следећим државама и регионима (март 2007):

Аргентина, Аустралијско-Пацифички регион (Аустралија, Папуа Нова Гвинеја, Соломонова Острва, Фиџи), Белгија, Бразил, Гринпис Централне и источне Европе (Аустрија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Бугарска, Словенија, Србија, Црна Гора и БиХ (без стално присутних кампања у последњих пет држава)), Грчка, Индија, Италија, Јапан, Југоисточна Азија (Филипини, Индонезија, Тајланд), Канада, Кина, Луксембург, Медитерански Гринпис (Израел, Кипар, Либан, Малта, Турска, Тунис), Мексико, Немачка, Нови Зеланд, Нордијски Гринпис (Данска, Норвешка, Финска, Шведска), Русија, САД, Уједињено Краљевство, Француска, Холандија, Чиле, Чешка Република, Швајцарска и Шпанија.

Референце[уреди]

  1. ^ Greenpeace International. „How is Greenpeace structured?”. Архивирано из оригинала на датум 17. 01. 2011. Приступљено 2016-03-04. 

Спољашње везе[уреди]