Гркокатолицизам

Из Википедије, слободне енциклопедије

Гркокатолицизам или гркокатоличанство је термин који се односи на источне католичке цркве које следе византијску литургијску традицију. Припадници ове цркве се називају гркокатолици или унијати.

Историјат[уреди]

Епархије гркокатолика (унијата) у Аустроугарској 1909.

Гркокатолици су настали као последица тежње Римокатоличке цркве да кроз унијаћење стави Православне цркве под своју контролу.[тражи се извор] Како је код римокатолика припадност Цркви схваћена пре свега кроз признавање Петровог намесника — папе — као врховног првосвештеника Цркве, дошло се до схватања да је за јединство довољно ово признање неке црквене заједнице па да она постане органски део римокатолицизма.

У новије време, у контексту екуменског дијалога, унија је (Баламандским споразумом) одбачена као метод за уједињење хришћана. Римокатоличка страна, међутим, инсистира на томе да унијати или гркокатолици имају право да постоје, док православни нерадо на њих гледају, као на производ, више-мање насилних покушаја покатоличавања у историји.

За време Другог светског рата (1941-1945), управа гркокатоличке Крижевачке епархије активно је саучествовала у принудном и насилном прекрштавању православних Срба, које је спровођено на целокупном подручју тадашње Независне Државе Хрватске. У наметању уније посебно се истакао клерофашиста[1] Јанко Шимрак, гркокатолички крижевачки бискуп, који је почевши од 1941. године, заједно са загребачким надбискупом Алојзијем Степинцем учествовао у раду посебног одбора за спровођење покатоличавања.[2]

Обележја[уреди]

Гркокатолици задржавају све обредне разлике тј. служе литургију на квасном хлебу, верници се причешћују под оба вида, свештенство носи браде и жени се, у цркви је иконостас итд. Чак се и Символ вере чита без додатка филиокве. Када неупућена особа уђе у гркокатоличку цркву, стиче утисак да је реч о православцима. Током времена, и код гркокатолика су прихваћене различите праксе карактеристичне за латински обред, али оне још увек нису доминантне. Међутим, и поред спољашње сличности, ступивши у јединство са Римом, гркокатолици су иступили из православног корпуса тако да са православним више немају ни канонско ни литургијско заједништво.

Списак гркокатоличких цркви[уреди]

Са сопственом хијерархијом[уреди]

Без властите хијерархије[уреди]

Референце[уреди]

  1. Basta (1986). стр. 203.
  2. Basta (1986). стр. 142, 223.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]