Гробница Иштвана Ивањија у Суботици

С Википедије, слободне енциклопедије
Гробница Иштвана Ивањија у Суботици
Гробница Иштвана Ивањија
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкапрва половина 20. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
www.heritage-su.org.rs

Гробница Иштвана Ивањија у Суботици изграђена је у првој половини 20. века и убраја се у споменике културе од великог значаја.[1]

Иштван Ивањи[уреди | уреди извор]

Гроб историчара Иштвана Ивањија (Лугош, 1845Суботица, 1917) налази се на Бајском гробљу. Културни прегалац, Ивањи је био постављен за професора у гимназији, 1875. године и значајно је допринео оживљавању просвете и културе у Суботици. Оснивач је Професорске (1881), Ученичке (1882) и Градске библиотеке. Почео је 1890. године да објављује Годишњак Суботичке библиотеке. Написао је монографију Историја Суботице, Историју Бачкободрошке жупаније као и бројне текстове о историји овог краја.

Опис гробнице[уреди | уреди извор]

Над гробним местом је једноставна надгробна плоча вертикално усађена изнад главе покојника, у облику стилизоване стеле са уписаним основним подацима у централном правоугаоном пољу. На архитравној греди надвишеној троугластим завршетком у облику тимпанона налази се у центру представа крста са тролисним завршецима. Профилисани бочни делови асоцирају на стилизоване стубове. Такво надгробно обележје има порекло у римској стели и античкој грчкој надгробној капели у виду стилизованог храма.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Гробница Иштвана Ивањија у Суботици”. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица. Приступљено 9. 2. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.