Гробница Иштвана Ивањија у Суботици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гробница Иштвана Ивањија у Суботици
Grobnica Istvana Ivanjina.jpg
Гробница Иштвана Ивањија
Опште информације
МестоСуботица
ОпштинаСуботица
Држава Србија
Време настанкапрва половина 20. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Гробница Иштвана Ивањија у Суботици изграђена је у првој половини 20. века и убраја се у споменике културе од великог значаја.

Иштван Ивањи[уреди]

Гроб историчара Иштвана Ивањија (Лугош, 1845Суботица, 1917) налази се на Бајском гробљу. Културни прегалац, Ивањи је био постављен за професора у гимназији, 1875. године и значајно је допринео оживљавању просвете и културе у Суботици. Оснивач је Професорске (1881), Ученичке (1882) и Градске библиотеке. Почео је 1890. године да објављује Годишњак Суботичке библиотеке. Написао је монографију Историја Суботице, Историју Бачкободрошке жупаније као и бројне текстове о историји овог краја.

Опис гробнице[уреди]

Над гробним местом је једноставна надгробна плоча вертикално усађена изнад главе покајника, у облику стилизоване стеле са уписаним основним подацима у централном правоугаоном пољу. На архитравној греди надвишеној троугластим завршетком у облику тимпанона налази се у центру представа крста са тролисним завршецима. Профилисани бочни делови асоцирају на стилизоване стубове. Такво надгробно обележје има порекло у римској стели и античкој грчкој надгробној капели у виду стилизованог храма.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.