Гробљанска црква Свете Петке у Дрснику

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Црква Свете Петке.
Гробљанска црква Свете Петке у Дрснику
Crkva sv. Petke u Drsniku.jpg
Црква Свете Петке
Опште информације
МестоДрсник
ОпштинаКлина
Време настанка1560/1570.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Гробљанска црква Свете Петке је оскрњављена и оштећена цркава у насељу Дрсник, у општини Клина, подигнута је у периоду од 1560. до 1570. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

У средишту села смештена је црквица посвећена популарној скоропомоћници, светој Параскеви. Споља малтерисаних фасада, са цоклом од грубо сложеног камена и двосливниим кровом покривеним каменим плочама, црква је једнобродна и засведена подужним полуобличастим сводом. Олтарска апсида, споља неправилног полукружног облика, изнутра је сведена на дубоку полукружну нишу у функцији часне трпезе. Ђаконикон и проскомидија, осим полукружних ниша на источном зиду, на подужним зидовима имају и нише правоугаоног пресека. Два уска прозора, један на јужном, а други на апсидалном зиду, осветљавају унутрашњост.

Из рушевина гробљанске цркве на археолошком локалитету Ћелије, из наоса, пренет је камени жртвеник који је по оклесивању натписа на латинском језику постављен испред улаза у цркву у Дрснику.

Зидне слике сачуване су само на доњим површинама, обухватајући – уз стандардни програм олтара – зоне сокла, стојећих фигура, фриз светитељских попрсја у медаљонима и сцене из циклуса Великих празника, у које су уметнуте изабране сцене из циклуса Христових страдања. У стилском погледу, фреске показују сигуран цртеж и колористичку разноврсност, па будући да су и технолошки на завидном нивоу дело су искусне зографске радионице. Како о цркви нема никаквих историјских сведочанстава, на основу одлика живописа датује се у седамдесете године 16. века.

Разарање цркве 1999. године[уреди | уреди извор]

У јуну 1999. године, након доласка италијанских снага КФОР-а, Албанци су демолирали, запалили и експлозивом тешко оштетили цркву.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.