Гробље у Негришорима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гробље у Негришорима
Groblјe u Negrišorima, Lučani.jpg
Гробље у Негришорима
Опште информације
МестоНегришори
ОпштинаЛучани
Врста споменикаНепокретно културно добро - споменик културе
Време настанка19. век
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Краљево
АдресаЦара Лазара 24 
Званични веб-сајт

Гробље у Негришорима налази се у центру села, на благој падини. Осим римских стела које се налазе на гробљу, највећи број споменика потиче из 19. века.

Стеле су коришћене као сполије за надгробнике. На основу врсте камена од ког су направљени, разликујемо споменике од белог студеничког мермера и споменике од пешчара. Велики број споменика је посвећен палим војницима који су страдали на разним бојиштима. Искусни драгачевски каменоресци су се трудили да сликовито и са мноштво симбола прикажу минули живот покојника. На гробљу се уочавају такви споменици преминулих сточара, ученика, занатлија, земљорадника и виђенијих људи. Велики број споменика је у облику каменог квадра, што се среће и широм Драгачева. Осим квадра, заступљени су и стилизовани крстови, најчешће израђени од мермера и надгробне плоче од пешчара у комбинацији са стубом. Споменици на гробљу у Негришорима су познати по постојању занимљивих, исцрпних епитафа.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Грујовић Брковић, Катарина; Алексић Чеврљаковић, Марија (2016). Поглед кроз наслеђе 1965-2015. Краљево: Завод за заштиту споменика културе у Краљеву. стр. 105. ISBN 9788684867058. 

Литература[уреди]

  • Р. Павићевић-Поповић и др., Надгробни споменици Драгачева, каталог измештених и заштићених драгачевских надгробних споменика у Гучи, Краљево 1984.
  • Документација Завода за заштиту споменика културе у Краљеву

Спољашње везе[уреди]