Гроб Бранка Радичевића на Стражилову

С Википедије, слободне енциклопедије
Гроб Бранка Радичевића на Стражилову
Статуа Бранка Радичевића на Стражилову
Бранко Радичевић
Бранко Радичевић

Гроб Бранка Радичевића на Стражилову је знаменито место великог значаја, посвећено знаменитом српском песнику Бранку Радичевићу, на истоименом брду на Фрушкој гори, а изнад Сремских Карловаца.

Значај[уреди | уреди извор]

Велики песник српског романтизма, Бранко Радичевић, као и други ђаци знамените Карловачке гимназије, походио је Стражилово током слободног времена у време свог школовања у Сремским Карловцима (18371840). Стражилову је посветио своју познату песму Ђачки растанак, где је, већ опхрван туберкулозом, изразио је жељу да вечно почива на ово месту. Међутим, Радичевић је умро у Бечу 1853. године у својој 29. години, где је првобитно и сахрањен.[1]

На тридесетогодишњицу смрти великог песника дат је подстицај да се његови остаци преместе у Сремске Карловце, на Стражилово. Бранково тело свечано је пренето из Беча на Стражилово 22. јуна 1883. године. 1885. године Карловчани су подигли и споменик достојан песника. Он је изведен по пројекту Светозара Ивачковића, а извео га је Италијан Петар Китузи из Дубровника. Грађевински камен за споменик допремљен из различитих крајева где је живео српски народ. По средини пирамиде на врху исцртан је крст, а испод њега су уклесане речи: „Бранку – српски народ”. У подножју споменика постављена је надгробна плоча, пренесена из Беча, са текстом:

Много хтео, много започео,
Час умрли, њега је омео!

Споменик је свечано откривен 27. септембра 1885. године уз присуство великог броја грађана и посланика Српског народно-црквеног сабора.

Током Другог светског рата усташе су разрушиле гроб, а поново је обновљен приликом стогодишњице Бранковог песништва.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Стражилово - Гроб Бранка Радичевића”. ПЗЗЗСК. Архивирано из оригинала 9. 11. 2022. г. Приступљено 9. 11. 2022. 
  2. ^ „Гроб Бранка Радичевића на Стражилову”. Споменици културе у Србији. Архивирано из оригинала 9. 11. 2022. г. Приступљено 9. 11. 2022. 

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]