Грозан ја (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Грозан ја
Филмски постер на српском језику
Изворни насловDespicable Me
МузикаФарел Вилијамс
Година2010.
Трајање95 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет69 милиона долара
Зарада543,6 милиона долара[1]
Следећи
Веб-сајтdespicable.me
IMDb веза

Грозан ја (енгл. Despicable Me) је амерички компјутерски-анимирани 3Д филм, студија Универзал из 2010. године. Режију потписују Пјер Кофен и Крис Рено у свом режисерском дебију, док су сценарио написали Чинко Пол и Кен Даурио, а наслов филма је епоним главном лику и његовом тематском песмом, коју је компоновао Фарел Вилијамс. Радња прати супер-зликовца Груа, који планира највећу крађу века - да смањи и украде Месец, како би надмашио свог ривала Вектора који је украо Кеопсову пирамиду.

Реализован 9. јула 2010. године, филм је наишао на позитиван пријем код критичара и остварио је велики комерцијални успех,[2][1] са зарадом од преко 543 милиона долара широм света. Ово му је омогућило да прерасте у серијал, са наставцима Грозан ја 2 (2013), Грозан ја 3 (2017) и Грозан ја 4 (2024), као и преднаставцима Малци (2015) и Малци 2: Груов почетак (2022).[3][4]

Радња[уреди | уреди извор]

Прича о једном највећих супер-зликоваца на свету, који наилази на највећи изазов у животу када у његов живот ушета троје деце. У срећном приградском насељу, окружена белим оградама и процветалим грмовима ружа, стоји једна црна кућа са осушеним травњаком. Оно што комшије не знају јесте да дубоко испод ове куће лежи и велико тајно скровиште. Тамо налазимо Груа, окруженог армијом несташних малих поданика, како планира највећу пљачку у историји света, крађу Месеца. Гру ужива у свему што је опако. Наоружан арсеналом зракова за смањивање и за смрзавање и возилима спремним за борбу у земљи и ваздуху, он уништава све што му се нађе на путу. Тачније, све док се не сретне са невероватном вољом три девојчице из сиротишта које на први поглед у њему виде оно што нико раније није: Потенцијалног тату.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Стив Карел Фелонијус Гру
Џејсон Сигел Виктор Перкинс
Расел Бранд Џозеф Нефарио
Миранда Косгроув Марго Гру
Дејна Гајер Идит Гру
Елси Фишер Агнес Гру
Вил Арнет Хенри Перкинс
Кристен Виг Meдисон Хати
Џули Ендруз Марлена Гру

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]