Пређи на садржај

Грузијска кухиња

С Википедије, слободне енциклопедије

Грузијска кухиња односи се на стилове кухања и јела која су настала у држави Грузији и која историјски припремају грузијски људи широм света. Грузијска кухиња је јединствена за целу државу, али такође носи неке утицаје из других европских и оближњих блискоисточних кулинарских традиција. Свака историјска покрајина у Грузији има своју посебну кулинарску традицију, са варијацијама као што су мегрелијска, кахетска и имеретска кухиња. Јака месним јелима, грузијска кухиња такође нуди разна вегетаријанска јела.

Грузијска кухиња је резултат богатог међуодноса кулинарских идеја проведених уз трговачке путеве подједнако од стране трговаца и путника.[1] Важност и хране и пића за грузијску културу најбоље се може опазити током благдана који се зове супра, када се припрема велики асортиман јела, пропраћен великим количинама вина, а зна да траје сатима. У грузијским гозбама, улога тамаде (онај који руководи здравицама) је важна и поштује се њен положај.

Грузијски ресторани су били раширени у Русији током 20. века, захваљујући чињеници да је Јосиф Висарионович Стаљин и сам био етнички Грузин, те да је посебно волео домаћу храну и пиће. У Русији, сви већи градови имају много грузијских ресторана и руски ресторани често имају грузијске прехрамбене производе на свом јеловнику.[2]

У земљама бившег Совјетског Савеза, грузијска храна је такође популарна због насељавања Грузијаца у друге совјетске републике.

Предјела[уреди | уреди извор]

Хлебови[уреди | уреди извор]

Традиционални грузијски хлебови су различити, а укључују Тонис пури, Хачапури (хлеб са сиром), Шоти пури и Мчади. Традиционално се пеку у великим, округлим, добро обликованим пећима званим Т'оне.

Сиреви[уреди | уреди извор]

Сосови и зачини[уреди | уреди извор]

Сосови и зачини уобичајени за Грузијску кухињу укључују:

Пића[уреди | уреди извор]

Алкохолна пића из Грузије су чача (бренди) и вина (посебно грузијска вина). Неки од најпознатијих грузијских вина су Пиросмани, Алазани, Ахашени, Саперави и Кинџмараули. Винска култура у Грузији иде уназад више од хиљаду година, а многа грузијска вина направљена су од традиционалних грузијских сорти грожђа која су мало позната на Западу, као што су Саперави и Ркатсители. Грузијско вино је добро познато у целој источној Европи, а значајно је за национални извоз, а извози се више од 10 милиона флаша вина годишње. Грузија је такође дом многих пивских брендова, укључујући Натакхтари, Казбеги, Арго, Касри, и Кава.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Food Cultures of the World Encyclopedia, Volume 1, Ken Albala. стр. 125
  2. ^ Mack, Glenn Randall; Surina, Asele (2005). Food Culture in Russia and Central Asia. Greenwood Publishing Group. стр. 10. ISBN 978-0-313-32773-5. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]