Пређи на садржај

Гуани, чачалаке, хокои

С Википедије, слободне енциклопедије

Гуани, чачалаке, хокои
Плавокљуни хоко
(Crax alberti)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Ред:
Породица:
Cracidae

Потпородице

Гуани, чачалаке, хокои[1] (лат. Cracidae) су породица птица из реда кока (лат. Galliformes). Врсте из ове породице насељавају тропска и суптропска подручја Централне и Јужне Америке.

Опис[уреди | уреди извор]

Гологлави курасо
(Crax fasciolata)

Гуани, чачалаке и хокои су велике птице, појавом подсећају на ћурке. Гуани и хокои (курасои) живе на дрвећу, а чачалаке које су мање насељавају отворенија жбуновита станишта. Многе врсте имају дуг реп, који им повећава могућност маневрисања у лету. Перје ових врста је по правилу једнолично, али курасои и неки гуани имају шарене орнаменте на лицу. Птице из ове породице су познате по својим песмама и оглашавању, а име чачалака потиче од њиховог оглашавања.[2] Најмањи представник породице гуани, чачалаке и хокои је мала чачалака (Ortalis motmot), која достиже дужину од 38 cm и тежину од 350 g, а највећи је велики курасо (Crax rubra),који достиже дужину од 1 m и тежину од 4,3 kg.

Понашање[уреди | уреди извор]

Врсте из ове породице се хране воћем и инсектима. Граде гнезда на дрвећу, у која полажу 2 − 3 јаја, на којима лежи само женка. Птићи су потркушци и рађају се са инстинктом да се пењу уз дрво на коме траже заклон. Након само пар дана од излегања у стању су да лете.[2]

Систематика[уреди | уреди извор]

Гуани, чачалаке и хокои (Cracidae):

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Строго заштићене врсте које се налазе на Додацима CITES конвенције, www.pravno-informacioni-sistem.rs
  2. ^ а б Rands, Michael R.W. (1991). Forshaw, Joseph, ed. Encyclopaedia of Animals: Birds.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Rands, Michael R.W. (1991). Forshaw, Joseph, ур. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 89. ISBN 1-85391-186-0. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]