Пређи на садржај

Губернатор

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Гувернер)

Губернатор је административни лидер и шеф државе или политичког региона, рангиран испод шефа државе и у неким случајевима, као што су генерални гувернери, као шеф званичног представника државе. У зависности од врсте политичког региона или политике, гувернер може бити именован или изабран, а овлашћења гувернера могу значајно да варирају, у зависности од јавних закона који важе на локалном нивоу. Придев који се односи на гувернера је губернаторски, од латинског корена gubernare.[1] Губернатор (рус. Губернатор) је био непосредни начелник губерније у Руској Империји.

Русија и бивши Совјетски Савез[уреди | уреди извор]

Неке од административниһ јединица Русије предводе гувернери, док друге предводе председници или шефови администрација. Од 1991. до 2005. бирани су народним гласањем, а од 2005. до 2012. именовао иһ је савезни председник, а потврђивао их је покрајински парламент. Након дебате, коју је спровела Државна дума у априлу 2012. године, очекивало се да ће непосредни избори гувернера бити обновљени.[2]

Руска Империја[уреди | уреди извор]

Губернатор је био непосредни начелник губерније (или области), први чувар неприкосновености права врховне власти и извршилац закона, статута, највиших наредби, указа Правитељствујушчег сената и преписки начелстава.

У лучким градовима (Николајеву и Кронштадту), козачким областима и пограничним губернијама постојала је дужност војног губернатора.

Руска Федерација[уреди | уреди извор]

Губернатор је највиши функционер субјекта Руске Федерације (краја, области, аутономног округа) који се налази на челу извршне власти. Од 1995. до 2005. године губернатора су бирали житељи субјеката Руске Федерације, а од 2005. године поставља га законодавни (представнички) орган субјекта Руске Федерације на приједлог предсједника Руске Федерације.

У националним републикама Руске Федерације, дужностима губернатора одговарају предсједници (нпр. Татарстана) и шефови република (нпр. Мордовија). У посебним регионима такође се користи титула »шеф администрације области« (нпр. Волгоградска област).

Данашње азијске земље[уреди | уреди извор]

Кина[уреди | уреди извор]

У Народној Републици Кини, титула гувернера () се односи на највиши ранг извршне власти у покрајинској влади. Гувернер се обично налази на другом месту у хијерархији власти у провинцији, испод секретара покрајинског комитета Комунистичке партије Кине (КПК) (), који служи као највиши партијски званичник у покрајини. Гувернере бирају покрајински конгреси, а одобрава их шеф покрајинске партије.[3][4][5] Сви гувернери нису локални становници у провинцијама којима управљају.[6]

Назив се такође може користити када се односи на гувернера округа (县长).

Индија[уреди | уреди извор]

У Индији, свака држава има церемонијалног гувернера којег именује председник Индије.[7] Ови гувернери се разликују од гувернера који су контролисали делове Индијског царства под британском контролом (за разлику од кнежевских држава) пре 1947.

Гувернер је шеф државе у Индији. Генерално, гувернер се именује за сваку државу, али након 7. уставног амандмана, 1956, један гувернер може бити именован за више од једне државе.[8]

Малезија[уреди | уреди извор]

У Малезији, свака од четири немонархијске државе (Пенанг, Малака, Сабах и Саравак) има свечаног гувернера по имену Јанг ди-Пертуа Негери, кога је Јанг ди-Пертуан Агонг, савезни краљ Малезије, именовао на обновљиви четворогодишњи мандат, по савету премијера након консултација са државним владама.[9] Свака од ових држава има посебног шефа владе који се зове Кетуа Ментери или главни министар. Четири Јанг ди Пертуа Негери су чланови Конференције владара; међутим, они не могу учествовати у избору Јанг ди-Пертуан Агонга, дискусијама у вези са привилегијама малајских владара и питањима која се тичу поштовања ислама.

Јапан[уреди | уреди извор]

У Јапану,[10] титула гувернера (知事, chiji) се односи на највиши ранг извршне власти у влади префектуре.[11] Гувернер се бира непосредним гласањем народа и имао је фиксни мандат од четири године. Не постоји ограничење у погледу броја мандата које особа може обављати као гувернер. Гувернер има значајну моћ унутар префектуре, укључујући могућност вета на уредбе које је донела скупштина префектуре, као и контролу буџета префектуре и овлашћење да распусти скупштину префектуре. Гувернер може бити подвргнут референдуму о опозиву. Укупно од једног до четири вицегувернера именује гувернер уз сагласност скупштине. У случају гувернерове смрти, инвалидитета или оставке, вицегувернер би био гувернер или вршилац дужности гувернера.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Penguin Random House”. PenguinRandomhouse.com. Архивирано из оригинала 2006-08-27. г. Приступљено 2009-03-13. 
 2. ^ „Gubernatorial elections to return to Russia this autumn”. Pravda.ru. Приступљено 25. 4. 2012. 
 3. ^ „Liu Weiping elected governor of Gansu province”. Chinadaily.com.cn. 2011-01-18. Архивирано из оригинала 2013-06-06. г. Приступљено 2012-07-17. 
 4. ^ „Zhou Qiang re-elected governor of Hunan Province”. Chinadaily.com.cn. 2008-01-24. Архивирано из оригинала 2013-06-06. г. Приступљено 2012-07-17. 
 5. ^ „Local Government in Asia and the Pacific – China”. Unescap.org. 1997-07-01. Архивирано из оригинала 2012-06-28. г. Приступљено 2012-07-17. 
 6. ^ Zhiyue Bo (2007). China's elite politics: political transition and power balancing. Series on contemporary China. World Scientific. стр. 385. ISBN 9789812700414. 
 7. ^ Constitution of India, Article 155 (PDF) — преко legislative.gov.in. 
 8. ^ „Role of the Governor – As a Chancellor of the Universities”. Raj Bhavan, Gujarat. Архивирано из оригинала 17. 4. 2018. г. Приступљено 17. 4. 2018. 
 9. ^ „Appointment Of Persons To Important Posts”. Malaysian Monarchy. Архивирано из оригинала 2012-04-02. г. Приступљено 2011-04-13. 
 10. ^ „地方自治法”. Архивирано из оригинала 2018-02-09. г. Приступљено 2007-05-31. 
 11. ^ Atsuro, Sasaki (мај 2014). „Local Self-Government in Japan” (PDF). Ministry of Internal Affairs and Communications. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

 • Медији везани за чланак Губернатор на Викимедијиној остави