Гуор Маријал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Гуор Маријал
Guor Marial (Independent Olympic Athlete) - London 2012 Mens Marathon.jpg
Личне информације
Датум рођења: 15. април 1984.
Место рођења: Пан де Тон
Држава рођења: Застава Јужног Судана Јужни Судан
Држављанство: нема
Висина: 1,80
Тежина: 60
Спортске информације
Спорт атлетика
Лични рекорд ЛОИ 2012. 47. место
време: 2:12:55
Репрезентација MOK

Гуор Маријал (енг. Guor Marial) је атлетичар из Јужног Судана који наступа у дисциплини маратон. Рођен је 15. априла 1984. године у месту Пан де Тон у вилајету Ел Вахда. Са 15 година је пребегао са ујном у Египат, а потом је отишао у САД, због грађанског рата. Дипломирао је на Универзитету у Ајови.

Живот[уреди]

Током 1994., кад је имао осам година, Маријал је побегао из избегличког кампа током грађанског рата у Судану. Током сукоба погинуло је 28 чланова његове породице, међу којима осморо браће и сестара[1]. Пребегао је у Египат, а затим у САД, где је добио статус избеглице. Од шеснаесте године живи у граду Флагстаф у Аризони. У Њу Хемпширу је наступао за средњошколску атлетску секцију, а дипломирао је на Универзитету у Ајови[2].

Учешће на ЛОИ 2012.[уреди]

Маријал је испунио А-олимпијску норму резултатом 2:14,32, међутим због тога што нема држављанство нити САД нити Јужног Судана, није био у могућности да наступа ни за једну државу. МОК је одлучио да му дозволи наступ на Олимпијским играма у Лондону, али као независном учеснику под олимпијском заставом. Гуор је учествовао је под олимпијском заставом на маратону и завршио на 47. месту уз резултат 2:19:32[3]. Олимпијски комитет Судана је понудио Маријалу да наступа под њиховом заставом, што је он одбио[4].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]