Пређи на садржај

Гурке

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик Гурка војнику испред британског министарства одбране у Лондону

Гурке су народ из Непала, који су своје име узели по светом хинду ратнику из 8. века Гуру Горакнат. Гурке су познате по својој историји храбрости и дисциплинованости у британској армији и у индијској армији. Британци су регрутовали Гурке у своју колонијалну војску због тога што су били храбри, професионални и дисциплиновани ратници. Данас чине елитне делове британске и индијске војске.

Историја[уреди | уреди извор]

Гурке воде порекло од Раџпута из северне Индије, који су дошли у Непал са запада. Раџпутски принц Бапу Равала је био ученик светог хинду ратника из 8. века Гуру Горакната. Бапу Равал је основао кућу Мевар, а он је био први Гурка и предак краљевске породице Непала, као и Рана династије у Непалу.

Легенда каже да је Бапа Равал био дечак кад је наишао на светог ратника у џунглама Раџастана. Бринуо се за светог ратника, који је био у дубокој медитацији. Када се Гуру Горканат пробудио захвалан је био Бапа Равалу и дао му је кукри нож, чувени закривљени нож данашњих Гурки. Легенда каже да се отада Бапа Равалови људи називају Гурке. Гуру Горканат је замолио Равала и његове људе да ослободе тада хиндуски и будистички Авганистан од муслиманске инвазије. Бапа Равал је са Гуркама ослободио Авганистан, који се тада називао Гандхар. Гурке су тако зауставиле муслимански продор у 8. веку. Под вођством махараџе Нарајана Шадева, Гурке су 1768. заузеле Непал, а хиндуизам је постао државна религија.

У Гурка рату (1814—1816) Гурке су водиле рат против Британске источноиндијске компаније. Британци су били импресионирани Гуркама као војницима. Након победе над Гуркама и претварања Непала у британски протекторат добили су право да унајмљују Гурке као плаћенике у региментама Гурки унутар источноиндијске компаније. Махараџа Џунг Бахадур Рана је морао то одобрити. Гурке пореклом из Раџпута су одбиле да буду обични војници и због тога добијају статус официра у британским јединицама у Индији. Индо-тибетанско-монголоидне Гурке су били обични војници. Један од Гурки генерал Нарендра Бир Синг постао је заменик лорда Монтбатена, задњег вицекраља Индије.

Кукри, традиционални Гурка нож
Махараџа Џунг Бахадур Рана

Када је Индија постала независна Гурке су се и даље запошљавале у британској и индијској војсци. Садашње Гурке се по међународном праву не третирају као плаћеници, него као прави војници британске војске. Налазе се у посебним јединицама Гурки, али служе под истим правилима као и остали британски војници. Слично је и за Гурке у индијској војсци.

У војсци Источноиндијске компаније и у британској војсци у Индији[уреди | уреди извор]

Гурке су били војска током много ратова које је Британска источноиндијска компанија водила у Индији. Борили су се у Пиндарејском рату 1817, у ратовима са Сикима 1846. и 1847, против индијских устаника 1857. До Првог светског рата борили су се у Бурми, Авганистану, Малти, Кипру, Малаји, Кини током боксерског устанка 1900. и на Тибету. У Првом светском рату се борило 100.000 Гурки. Борили су се у Француској, Месопотамији, Персији, Суецу, Палестини, Галипољу и Солуну. Један одред је био под командом Лоренса од Арабије.

После су се борили у Авганистану 1919. У Другом светском рату краљ Непала је дозволио Британцима да регрутују додатних 20 батаљона на већ постојећих 20. Борили су се у Сирији, северној Африци, Италији, Грчкој и против Јапанаца у Сингапуру и Бурми. Храбро су се борили и зауставили јапанско напредовање у бици за Имфал.

Гурка војници 1896. Војник у средини носи тамно зелену униформу коју су носиле све Гурке

После независности Индије[уреди | уреди извор]

Гурке марширају у Јапану у мају 1946. као део савезничких окупационих снага

Шест регименти Гурки прелази у индијску армију, а 4 у британску. Већина Гурки је одабрала да служи индијској војсци. Лош део тога уговора о подели Индије је био да Гурке које пређу у британску војску буду подједнако плаћене као оне у индијској војсци. Због тога су плате Гурки у британској војсци јако мале у поређењу са стандардним британским војничким платама. Гурке због тога добијају разне додатке на плату, а и пензије су им веће од Гурки који служе у индијској војсци. Сингапурска полиција користи Гурке као добро трениране и дисциплиноване јединице гарде. У тренуцима криза Гурке су показале храброст, одмереност и професионализам.

Статус Гурки у Великој Британији био је предмет контроверзи, јер се знало да примају мале плате. Осим тога дешавало се да након одслужења војног рока не добијају право боравка у Британији.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]