Даглас Адамс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Даглас Адамс

Douglas Adams San Francisco.jpg
Даглас Адамс

Информације
Датум рођења 11. март 1952.
Место рођења Кембриџ (Уједињено Краљевство)
Датум смрти 11. мај 2001.
Место смрти Санта Барбара (САД)
Дела
Најважнија дела Холистичка детективска агенција Дирка Џентлија (1987.), Дуга мрачна чајанка душе (1988.)
Потпис

Даглас Адамс (енг. Douglas Noël Adams; Кембриџ, 11. март 1952Санта Барбара, 11. мај 2001) је био британски радио-драматург и писац, најпознатији по серији књига Водич кроз Галаксију за аутостопере. За његовог живота, овај серијал је био продан у више од петнаест милиона примерака.

Образовање и рани рад[уреди]

Адамс је рођен у Кембриџу и образован у Брентвуд школи у Есексу, где се спријатељио с Грифом Џонсом. Адамс је похађао Колеџ Светог Јована, где је 1974. године дипломирао енглеску књижевност.

Неки од његових раних радова су приказани на телевизији Би-Би-Си 2 1974. године. Ускоро га је „открио“ Грејам Чепмен из Монти Пајтона. Адамс је написао један од скечева у 45. епизоди Летећег циркуса.

Адамсов рани рад на радију укључује скечеве у програмима Беркис Веј и Њуз Хадлајнс, а и био је писац једне епизоде програма Доктор он д гоу.

Аутостоперски водич кроз галаксију[уреди]

Према Адамсу, идеја за Аутостоперски водич кроз галаксију је настала када је пијан лежао у пољу у Инсбруку у Аустрији, гледајући звезде. Лутао је носећи књигу Водич кроз Европу за аутостопере када је наишао на град где нико није причао за њега разумљив језик. Када се напио и отишао у поље да спава, био је инспирисан немогућношћу да комуницира са људима из тог града.

Аутостоперски водич кроз галаксију је оригинално настао као шестоделна радио серија на Би-Би-Си Радију 4 1978. године. Радио серија је била основа за серију књига, која је постала позната као „трилогија у пет наставака“, а касније и ТВ серију.

Спољашње везе[уреди]