Даглас Адамс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Даглас Адамс
Douglas Adams San Francisco.jpg
Даглас Адамс
Датум рођења (1952-03-11)11. март 1952.
Место рођења Кембриџ
Уједињено Краљевство
Датум смрти 11. мај 2001.(2001-05-11) (49 год.)
Место смрти Санта Барбара
САД
Школа St John's College, Brentwood School
Најважнија дела
Холистичка детективска агенција Дирка Џентлија (1987.), Дуга мрачна чајанка душе (1988.)

Даглас Адамс (енгл. Douglas Noël Adams; Кембриџ, 11. март 1952Санта Барбара, 11. мај 2001) је био британски радио-драматург и писац, најпознатији по серији књига Водич кроз Галаксију за аутостопере. За његовог живота, овај серијал је био продан у више од петнаест милиона примерака.

Образовање и рани рад[уреди]

Адамс је рођен у Кембриџу и образован у Брентвуд школи у Есексу, где се спријатељио с Грифом Џонсом. Адамс је похађао Колеџ Светог Јована, где је 1974. године дипломирао енглеску књижевност.

Неки од његових раних радова су приказани на телевизији Би-Би-Си 2 1974. године. Ускоро га је „открио“ Грејам Чепмен из Монти Пајтона. Адамс је написао један од скечева у 45. епизоди Летећег циркуса.

Адамсов рани рад на радију укључује скечеве у програмима Беркис Веј и Њуз Хадлајнс, а и био је писац једне епизоде програма Доктор он д гоу.

Аутостоперски водич кроз галаксију[уреди]

Према Адамсу, идеја за Аутостоперски водич кроз галаксију је настала када је пијан лежао у пољу у Инсбруку у Аустрији, гледајући звезде. Лутао је носећи књигу Водич кроз Европу за аутостопере када је наишао на град где нико није причао за њега разумљив језик. Када се напио и отишао у поље да спава, био је инспирисан немогућношћу да комуницира са људима из тог града.

Аутостоперски водич кроз галаксију је оригинално настао као шестоделна радио серија на Би-Би-Си Радију 4 1978. године. Радио серија је била основа за серију књига, која је постала позната као „трилогија у пет наставака“, а касније и ТВ серију.

Спољашње везе[уреди]