Дадли Мур

С Википедије, слободне енциклопедије

Дадли Мур (19. априла 1935 – 27. марта 2002), британски музичар, комичар, композитор и глумац. Родио се у Дагенхаму, градићу у Енглеској.

Дјетињство[уреди | уреди извор]

Dudley Moore (cropped).jpg

Рођен је са деформитетом на стопалу, и уз нјегову висину од 159цм то је био разлог да му се људи ругају, и самим тим је имао тешко дјетињство. Био је син елктричара, и имао је старију сестру, која је јавно изјавила да су њеног брата и родитељи занемаривали. У шетој години се учланио у црквени хор, учио je да свира клавир и виолину. Био је велики пијаниста и до своје 14. године је свирао оргуље на црквеним вјенчањима.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Мооре је био ожењен и разведен четири пута: глумицама Сузy Кендалл (15. јуни 1968 - 15. септембар 1972), Туесдаy Wелду (20. септембар 1975 - 18. јули 1980, с којим је имао сина 1976), Броган Ланеу , и Ницоле Ротхсцхилд (16. април 1994. - 1998 .; један син, рођен 1995). Одржавао је добре односе са Кендаллом, Wелдом и Ланеом, али је изричито забранио Ротхсцхилду да присуствује његовој сахрани. У време када је његова болест постала очигледна, он је пролазио кроз тежак развод од Ротшилда, док је истовремено делио кућу у Лос Анђелесу са њом и њеним претходним мужем.

Каријера[уреди | уреди извор]

У свом животу је снимио 23 филма а најпознатији су ,, Артур" и ,, Десетка". Исказао се као велики комичар заједно са Петром Куком, али он престаје сараднју са њим због алкохолизма. Номинован за Оскара, и освојио два Златна глобуса. Са колегиницом Лајзом Минели је водио 55. додјелу Оскара.

Смрт[уреди | уреди извор]

Када је почео показивати знакове болести, људи су сматрали да је то због алкохолизма, али је он те гласине оповгнуо изјавом да болује од пореmeћaja mozga. Његова болест је дијагностикована као прогресивна супрануклеарна парализа (ПСП). Умро је 27. марта 2002. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]