Далмације

С Википедије, слободне енциклопедије
Далмације
Место рођењаТулуза
Датум смрти337
РодитељиФлавије Далмације

Флавије Далмације Цезар (његово име се често пише Делматиус на савременим новчићима; умро 337.) је био Цезар (335–337) Римског царства и члан Константинове династије .

Далмаcиje је био синовац Светог цара Константина I Великог . Његов отац, такође по имену Флавије Далмације, био је Константинов полубрат и служио је као цензор . Далмације и његов брат Ханибалијан су школовани у Толози ( Тулуз) код ретора Егзуперија .

Подела Римског царства међу цезарима које је поставио Константин I : од запада према истоку, територије Константина II, Констанса I, Далмације и Констанција II . После смрти Константина I (маја 337), ово је била формална подела Царства, све док Далмација није убијена и његова територија подељена између Констанса I и Констанција II.

Дана 18. септембра 335. године, од стрица цара Константина I добија титулу цезара, и на управу провинције Тракију, Ахеју и Македонију . Далмације је умро крајем лета 337. године, убили су га његови војници. Могуће је да је његова смрт била повезана са побуном војске која је погодила царску породицу након смрти цара Константина I Великог, а коју је организовао цар Констанције II са циљем да уклони све могуће претенденте на царску власт осим синова покојног цара.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]