Данај

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Данај (стгрч. Δαναός [Danaós] — Данаос, лат. Danaus — Данаус) је син египатског краља Бела и његове жене Анхиноје, краљ Арга и праотац грчког племена Данајаца.[1]

Митологија[уреди]

Данај је био краљ Либије, где је владао до своје дубоке старости, а тада је његов брат Египат, краљ суседне земље, затражио Данајевих педесет кћери да се удају за његових педесет синова. Данај није пристао на то, а краљ Египат му је објавио рат и потом га поразио. Данај није желео да падне у ропство Египта и потражио је уточиште, заједно са својим кћеркама у Арголиди на Пелопонезу, домовину његове прамајке Ије, код краља Пелезга.

Недуго затим, краљ Египат је са својим трупама стигао до Арголиде, искрцао са на њене обале и потукао краља Пелезга, а Данеја прислио да своје кћерке да његовим синовима за жене.

Данеј је наредио својим кћеркамаи оне су, по очевој заповести, у првој брачној ноћи убиле своје мужеве. Све кћерке, сем најмлађе Хипермнестре су послушале свога оца, а за тај свој чин су биле кажњене од богова, да у подземном свету Хада вечно сипају воду у буре без дна. Судбина најмлађе кћерке краља Данаја, Хипермнестре је била другачија од судбине њених сестара, и она је за своје не испуњење заповести свог оца, била награђена од богова.

После овог догађаја, Данај се ослободио Египта и његових синова, а како је, после пораза, краљ Пелезго потражио спас у бегу, становници Арголиде су Данаја изабрали за краља. Данај је на месту некадашњег Пелезговог града саградио моћни и велики град и назвао га Арг. потомци краља Данаја су одржали дуго времена власт у Арголиди и постали су једни међу најистакнутијим јунацима Грчке херојског доба.

Кћерке Данаја[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Замаровски, Војтех (1985). Јунаци античких митова: Лексикон грчке и римске митологије. Загреб. 

Спољашње везе[уреди]

Аргивска генеалогија у грчкој митологији
Инах Мелија
Зевс Ија Форонеј
Епаф Мемфида
Либија Посејдон
Бел Анхироја Агенор Телефаса
Данај Пијерија Египт Кадмо Килик Европа Феникс
Мантинеј Хипермнестра Линкеј Хармонија Зевс
Полидор
Спарта Лакедемон Окалеја Абант Агава Сарпедон Радамант
Аутоноја
Еуридика Акрисије Ино Миној
Зевс Данаја Семела Зевс
Персеј Дионис
Легенда боја:

     Мушкарац
     Жена
     Божанство