Данијел Големан

С Википедије, слободне енциклопедије
Данијел Големан
Датум рођења(1946-03-07)7. март 1946.
Место рођењаСтоктон на Тизу
Веб-сајтwww.danielgoleman.info

Данијел Големан (енгл. Daniel Goleman, рођен 7. марта 1946. године) је писац и научни новинар. Дванаест година је писао за часопис Њујорк Тајмс, извештавајући о наукама о уму и понашању. Његова књига из 1995. године, Емоционална интелигенција, била је годину и по дана на листи најпродаванијих књига Њујорк Тајмса, као и на листи најпродаванијих у многим земљама, а штампа се широм света на 40 језика. Поред својих књига о емоционалној интелигенцији, Големан је написао књиге о темама које укључују самообману, креативност, транспарентност, медитацију, социјално и емоционално учење, еколошку кризу и визију Далај-ламе за будућност.

Биографија[уреди | уреди извор]

Данијел Големан је одрастао у јеврејском домаћинству у Стоктону у Калифорнији, син Феја Големана (1910–2010), професора социологије на Пацифичком универзитету[1] и Ирвинг Големан (1898–1961), професорке хуманистичких наука на Стоктонском колеџу (сада Сан Жоакин Делта Колеџ). Његов стриц по мајци је био нуклеарни физичар Алвин М. Винберг.

Големан је студирао у Индији користећи пред-докторску стипендију са Харварда и пост-докторску стипендију Савета за истраживање друштвених наука. Док је био у Индији, проводио је време са духовним учитељем Нимом Каролијем Бабом, који је уједно био и гуру Раму Дасу, Кришни Дасу и Лерију Бриллијанту.[2] Написао је своју прву књигу засновану на путовањима у Индију и Шри Ланку.

Големан се затим вратио као гостујући предавач на Харвард, где је током 1970-их његов курс о психологији свести био популаран. Његов ментор на Харварду, га је препоручио за посао часопису Психологија Данас, одакле га је 1984. године регрутовао Њујорк Тајмс.

Големан је суоснивач колаборације за академско, социјално и емоционално учење у Центру за дечје студије Јејл универзитета, који је потом прешао на Универзитет у Илиноису у Чикагу. Тренутно ко-руководи Конзорцијумом за истраживање емоционалне интелигенције у организацијама на Универзитету Рутџерс. Он је члан одборa Института за ум и живот.[3]

Каријера[уреди | уреди извор]

Големан је аутор међународно најпродаваније књиге Емоционална интелигенција (1995, Бантам Букс), која је провела више од једне и по године на листи најпродаванијих у Њујоркк Тајмсу. При раду са емоционалном интелигенцијом (1998, Бантам Боокс), Големан је развио аргумент да некогнитивне вештине могу имати значај колико и коефицијент интелигенције за успех на радном месту, и направио је сличан аргумент за ефикасност лидерства у Првобитном Лидерству (2001, Харвард Бизнис Скул Прес). Најновија, најпродаванија Големанова књига је Фокус: Скривени покретач изврсности (Харпер, 2013. године).

У својој првој књизи Сорте медитативног искуства (1977. година) (објављена 1988. као "Медитативни ум"), Големан описује готово десетак различитих система медитације. Написао је да је "потреба за медитатором да поново привуче своју пажњу, било концентрацијом или пажљивошћу, јединим инваријантним састојком у рецепту за промену свести сваког система за медитацију".[4]

Награде[уреди | уреди извор]

Големан је добио разна признања у које спадају:

Историја издавања[уреди | уреди извор]

Књиге[уреди | уреди извор]

Чланци[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Record, The. „Goleman was Pacific professor, women's advocate”. recordnet.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-08. 
  2. ^ Songfacts. „Krishna Das : Songwriter Interviews”. www.songfacts.com (на језику: енглески). Приступљено 2020-03-08. 
  3. ^ „About Daniel Goleman”. Daniel Goleman (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 08. 10. 2014. г. Приступљено 2020-03-08. 
  4. ^ Данијел, Големан (1988). Сорте медитативног искуства. Тарчер. ISBN 978-0-87477-833-5. 
  5. ^ „Награде Америчке психолошке фондације за 1984. годину: златна медаља, угледна настава психологије, угледна настава групног процеса и национална награда за психологију за изврсност у медијима”. Амерички психолог. doi:10.1037/h0092175. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]