Данијел Дефо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Данијел Дефо
DanielDefoe.jpg
Данијел Дефо
Датум рођења 1660.
Место рођења Лондон
Енглеска
Датум смрти 24. април 1731.(1731-04-24) (70/71 год.)
Место смрти Лондон
Велика Британија
Најважнија дела

Данијел Дефо (енгл. Daniel Defoe; IPA: /ˌdænjəl dɪˈfəʊ/, 16591731) је енглески писац, новинар и памфлетиста. Рођен је као Данијел Фо, син лондонског месара Џејмса Фоа, али је касније свом презимену додао „де-", како би звучало отменије. Потекао је из свештеничке породице. Школовао се у такозваној Академији за отпаднике од Англиканске цркве у Newington Green-у. Тамо је добио практично образовање, учећи историју, географију, политичке науке, живе стране језике и латински језик. То се одразило на Дефоовој уметничкој прози, лишеној свих књишких утицаја сем библијских. Оженио се 1684. године девојком из имућне породице и имао седморо деце. У животу је радио многе послове. Најпре се бавио трговином, потом политиком, стицао је велики иметак и брзо га губио, живео је бурно, писао је памфлете против владе, а био је и владин агент, извесно време и њен шпијун, можда и двоструки шпијун, по мишљењу његових биографа, мењао је политичке ставове и углавном је почео да пише журналистику. Учествовао је у обрачунима између Вилијама Трећег Оранскога чијој се војсци придружио у сукобу с католичким краљем Џејмсом Другим. У том сукобу победила је Вилијамова војска.

Године 1707. бавио се шпијунским послом у корист енглеске владе у време када се размишљало о стварању уније са Шкотском. Ниједан посао му није полазио за руком. Доживео је неуспех као власник трговинске радње у којој се продавала племенита роба. Утемељио је популарни лист «The Review» у коме је објављивао памфлете. Тај лист је увео знатне промене у енглеској журналистици. Пре тога, новине су излазиле једанпут недељно и доносиле преводе вести из иностранства и текуће политичке вести са изразито страначке тачке гледишта. The Review је излазио трипут недељно, са есејом издавача, писмом уредника и уз разне ситне натписе и обавештења. Романе је почео објављивати тек са шездесет година, али је у периоду од свега пет година, један за другим, објавио знатан број романа.

Сматра се за једног од главних популаризатора романа, нове књижевне форме у Енглеској у то време.

Најпознатији Дефоов роман је Робинзон Крусо (1719). То је прича о бродоломнику који доспева на пусто острво и у борби за опстанак доживљава многе авантуре. Претпоставља се да је роман инспирисан доживљајима шкотског морнара Александра Селкирка (енгл. Alexander Selkirk), који је након бродолома неколико година живео на једном пацифичком острву. Постоји још једна књигa о Робинзону, али онa никада ниje достиглa славу прве књиге и билa je написанa из чисто комерцијалних разлога.

Спољашње везе[уреди]