Дан жалости

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Заставе на пола копља у дану жалости због пада хеликоптера 15. марта 2015.

Дан жалости је дан који је проглашен од стране владе (национални) или локалне власти (дан жалости само у граду где је проглашен) у случају који је довео до многобројних жртава од разних катастрофа (пад авиона, убиства, тероризам). Обичај је на дану жалости да заставе висе на пола копља.

У Србији[уреди]

У Србији, дан жалости се обично проглашава на дан после, трећи дан жртве или касније. Такође се може прогласити у случају кад су људи те националности убијени у неком месту, или погинули приликом пада хеликоптера или авиона. Највише може да се прогласи три дана жалости (као у случају од 20. до 23. маја 2014. кад су проглашени дани жалости због поплава на Балкану те исте године).

Ако је дан жалости ограничен на неко место, телевизије, осим локалних, могу наставити да емитују редован програм. Ако је дан жалости националан, све телевизију усклађују програмску шему и емитују музику прилагођену дану жалости, документарце или неки други садржај који није забаван.

Неки од проглашених дана жалости у Србији и у градовима где је проглашен[уреди]

  • 10. април 2013. је проглашен даном жалости у Србији због масакра у Великој Иванчи, кад је Љубиша Богдановић убио 13 људи, а затим и себе.
  • 8. август 2014. је проглашен даном жалости у Суботици због убиства Тијане Јурић, петнаестогодишње девојчице, која је нестала 25. јула исте године.
  • 15. март 2015. је проглашен даном жалости у Србији због пада хеликоптера који се догодио два дана раније. Седморо људи је изгубило живот, међу њима је и беба стара пет дана.