Дан заштите података

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни дан заштите података о личности
colspan=2 style="text-align:center" - Обележавају државне и приватне институције као и појединци широм света
Тип Дан заштите података о личности
Датум 28. јануар

Међународни Дан заштите података о личности (енг. Data Protection Day, Data Privacy Day) обележава се 28. јануара. [1]

Заштита података о личности

Историјат[уреди | уреди извор]

У склопу прославе, државне и приватне институције као и невладине организације и појединци широм света организују предавања, семинаре, окупљања и друге активности у циљу информисања грађана о значају заштите приватности и података о личности. Циљ је да сејавност што више информише о заштити личних података. Проблеме који се тичу заштите података о личности сусрећемо свакодневно, нарочито у дигиталном окружењу. И поред тога, када су информационо-комуникационе технологије у питању чињеница је да грађани нису довољно упознати са својим правима и слободама. Са изузетком ретких специјализованих курсева, о њима се не учи у школи или на факултету. Прослава Дана заштите података о личности има због тога информативни и едукативни карактер.[2]

Циљ[уреди | уреди извор]

Циљ је информисање грађана о томе шта су подаци о личности, како их право штити, на који начин и под којим условима се могу обрађивати… Све у циљу пружања могућности грађанима да доносе информисане одлуке и на тај начин се ефикасније заштите.

Значај[уреди | уреди извор]

Дан заштите података о личности је установљен 2006. године, одлуком Комитета Министара Савета Европе. Истом приликом, 28. јануар је одређен као дан прославе, зато што је на овај дан почело потписивање Конвенције Савета Европе о заштити лица у односу на аутоматску обраду података о личности (Конвенција 108).[3] Од тада, прослава Дана заштите података о личности проширила се изван Европе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Дан заштите података о личности”. Право ИКТ. Приступљено 27. 3. 2018. 
  2. ^ „28. јануар: Дан заштите података”. Значајни датуми. Архивирано из оригинала 14. 07. 2018. г. Приступљено 27. 3. 2018. 
  3. ^ „Council of Europe Data Protection website”. Council of Europe. Приступљено 27. 3. 2018.