Дарко Димитров

С Википедије, слободне енциклопедије

Дарко Димитров (мкд. Дарко Димитров [ˈdarkɔ ˈdimitrɔf]; рођен 21. јануара 1973) је један од македонских музичких продуцената, текстописаца, аранжера. Изузетно је цењен због освежавања југословенске мејнстрим поп музичке сцене.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дарко Димитров рођен је 21. јануара 1973. године у Скопљу, СФР Југославија (данашња Северна Македонија ), син је истакнутог македонског певача и композитора, Славеа Димитрова. Његова породица има богату музичку историју - деда је био истакнути оперски и традиционални музички певач, Благоја Петров Карагјуле. Дарко Димитров је дипломирао на Музичкој академији у Скопљу и ради у свом породичном студију за снимање под називом 'Студио Димитрови', заједно са оцем и братом Оливером, који је био запажен по продукцији дебитантског албума ска бенда Суперхикс .

Један од његових првих продукцијских хитова био је „Отвори го Пенџерчето“, у извођењу реп групе Нулта Позитив, а у којем је учествовао популарни фолк певач Митре Митревски.

Након продукције за углавном хип-хоп и поп-реп оријентисане музичаре током раних 90-их, Дарко Димитров се преусмерио на индустрију поп музике. Од 1996. надаље, био је продуцент многобројних хитова са топ листа за многе уметнике балканског поднебља и Турске као што су Нокаут, Каролина Гочева, Тоше Проески, Калиопи, Елена Ристеска, Јован Јованов, Тамара Тодевска, Тијана Дапчевић, Владо Јаневски, Ламбе Алабакоски, Врчак, Влатко Лозановски, Есма Реџепова, супруга Дарка Панчева Маја Гроздановска Панчева, Беса, Елхаида Дани, Гентиана Исмаили, Ањеза Схахини, Ледина Цело, Леонора Јакупи, Росела Гјилбегу, Алтуна Сејдиу, Јонида, Веса, Ровена, Пирро Цако, Јулијана Паша, Кејси Тола, Грета Коци, Елвана Гјата, Аурела Гаце, Ксхенсила, Рафет Ел Роман, Александра Радовић, Јелена Томашевић, Иво Гамулин, Јована Николић, Сергеј Ћетковић, Хари Варешановић, Емина Јаховић, Арилена Ара, Марија Шерифовић, Жељко Јоксимовић, Еие Цуе, Едис Горгулу, Јелена Розга, Северина, Наташа Беквалац, Анастасија Ражнатовић, Анкхела Перистери, Влахо, Харикејн, Лексингтон, Елена Китић, Лена Ковачевић, Илл Лимани, Аделина Тахири, и многи други.

Димитров је 1999. издао компилацијски албум са музиком различитих уметника чије је песме продуцирао. Албум 100% хитови: Најбоље од Дарка Димитрова оборио је националне продајне рекорде.

Његове песме су учествовале на многим запаженим фестивалима забавне музике као што су Скопје Фест, МакФест, Охрид Фест, Сунчане Скале и будвански музички фестивал у Црној Гори, радио фестивал ФЕРАС у Србији, Хрватски радио фестивал, Сплитски фестивал у Хрватској, Дора Хрватска, фестивал Памуккале у Турској, Златна јелен у Румунији, Кенга Магјике у Албанији и Европски фестивал песме за децу са посебним потребама из 2006. године, Јуниорска песма Евровизије 2011. и 2018. године.

Димитров је продуцирао и компоновао песму „ Нинанајна “[1] македонског представника на Песми Евровизије 2006. године. Песму је на македонском и енглеском језику извела Елена Ристеска и пласирала се на 12. место са 56 поена, дајући нацији најбољи резултат до 2019. године. Написао је и песму „Не волиш је знам“ коју је Марија Шерифовић извела у уводној емисији Песме Евровизије 2008. у Београду.

Поново је учествовао на такмичењу за песму Евровизије 2013. и 2014. године као ко-аутор и ко-композитор Северне Македоније; „ Пред да се раздени “, у извођењу Есме Реџепове и Влатка Лозаноског 2013. године, и „ До неба “ у извођењу Тијане Дапчевић 2014. године.Ове песме нису успеле да се пласирају у велико финале.

2015. године Димитров је урадио аранжман и продуцирао наступ за Албанију на Песми Евровизије 2015. Песма „ Жива сам “, у извођењу Елхаиде Дани, пласирала се на 17. место са 34 поена.

У 2018. и 2019. Димитров је написао и пријаве Северне Македоније и Србије на такмичењу за Песму Евровизије, укључујући песму „ Поносна “ која је у укупном скору заузела 7. место на такмичењу 2019. године, и Северној Македонији донела најбољи досадашњи резултат.

Дарко Димитров је освојио више од 30 награда у категоријама „најбољи продуцент“, „најбољи композитор“ и „најбољи аранжер“ и његове песме су освојиле више од 100 награда. „Поносна“ је освојила 1. место жирија на Песми Евровизије 2019. и 7. место у укупном збиру. Заједно са Ивом Јанковским основао је издавачку кућу М2 Продакшнс и сарађивао са многим другим продукцијама у Европи.

Песме чији је он продуцент имају укупно више од 500 милиона прегледа на Јутјубу.

М2 Продакшнс је организовао неколико емисија талената из којих је произашло неколико актуелних македонских поп звезда. Међу њима су Елена Ристеска, Ламбе Алабакоски, Александра Пилева, 4Плеј, Емил Арсов, Туна, Димитар Андоновски и Бојана Атансовска.

Као еминентног кантаутора, Дарка Димитрова подржава Министарство културе Републике Македоније.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Песме писане за музичаре из Србије[уреди | уреди извор]

Песме на Евровизији[уреди | уреди извор]

Цоунтри Године Песма Уметник
Северна Македонија North Macedonia 2006 " Нинанајна " Елена Ристеска
Северна Македонија North Macedonia 2013 „ Пред да се раздени “ Есма и Лозано
Северна Македонија North Macedonia 2014 " До неба " Тијана Дапчевић
Албанија Albania 2015 „ Жива сам “ Елхаида Дани
Северна Македонија North Macedonia 2018 „ Изгубљено и пронађено “ Аиј Кјуе
Србија Serbia 2018 " Нова деца " Сања Илић & Балканика
Северна Македонија North Macedonia 2019 " Поносна " Тамара Тодевска
Србија Serbia 2019 " Круна " Невена Божовић
Албанија Albania 2020 " Пад са неба " Арилена Ара
Северна Македонија North Macedonia 2020 " Ти " Васил Гарванлиев
Србија Serbia 2021 " Локо Локо " Харикејн

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]