Датотека:NKD156 Црква Свете Тројице са зградом Митрополије, комплекс10.jpg

Садржај странице није подржан на другим језицима
Ово је датотека са Викимедијине оставе
С Википедије, слободне енциклопедије

Оригинална датотека(4.000 × 6.000 пиксела, величина датотеке: 7,47 MB, MIME тип: image/jpeg)

Опис измене

Опис
Српски / srpski: Црква Свете Тројице или Храм Свете Тројице је црква која се налази у Бањалуци у Алеји Светог Саве (у близини Градског стадиона).

Иван Фрањо Јукић и руски конзул Александар Гиљфердинг између 1840. и 1860. су направили списак о богомољама православних вјерника у Бањалуци. Јукић је рекао да на подручју Ребровца има "нешто дрвене, унутра празне 'ришћанске зграде коју Бањалучани влашком црквом називају“. Гиљфердинг 1857/1858 у свом сажетом, али језгровитом опису критикује: "На срамоту бањалучке чаршије и трговачког сталежа, нема православне цркве. Иде се на молитву у село удаљено један сат од града. Тамо је прошлог вијека подигнута црква у сиромашној колиби“. Неки говоре да се та црква налази у селу Кола, што је погрешно, јер је она удаљена више од један сат пјешачења. То је у ствари, црква на Ребровцу.

Критичка опаска Гиљфердинга није била на мјесту, упркос чињеници да је изрекао врло повољну оцјену о вјерницима православне вјере, јер је рекао: "Мада их има мало, хришћани, специјално православни, најактивнији и највећи су дио становништва града Бање Луке. Мјесна трговина је већим дијелом у њиховим рукама. Раније у граду није било православаца.

Овамо су се доселили у новије вријеме. То су већином досељеници из Херцеговине и требињског краја." Пошто је и сам константовао да у граду има седамдесет православних кућа, али и да је у граду "недавно основана хришћанска школа, у којој заједно уче православци и католици", питање је да ли стоји таква оштра критика због непостојања православне вркве у граду. Наиме, релативан је појам у богатству бањалучких трговаца. Сигурно ни свих седамдесет православних кућа нису биле трговачке, нити су имали толико богатства да и поред школе финансирају новац за изградњу цркве.

Зна се да је у вријеме боравка Васе Пелагића када је отворена богословија (1866) постојала мала црква звана "ћелија" а да је седамдесетих на "црквишту" постојала православна црква, која је изгорјела у устанку.

Црква Свете Тројице

Када су 1878. у Босну ушли Аустроугари, подигнута је привремена црква на црквишту гдје је спаљена црква у устанку. Аустријанци су питали Србе да изграде једну лијепу цркву у Бањалуци, али су Срби то одбили. 1912. је образован одбор за изградњу цркве, међутим, почели су ратови, а градња је одгођена. 1922. је формиран нови одбор, и почеле су припреме за градњу Саборне цркве која је требало да замени парохијску: "Сошествија Светог Духа“. Почетком априла 1924. је прикупљено 4.952.000 динара.
Датум
Извор Сопствено дело
Аутор Aleksandramaricphotography

Лиценцирање

Ја, носилац ауторског права над овим делом, објављујем исто под следећом лиценцом:
w:sr:Кријејтив комонс
ауторство делити под истим условима
Дозвољено је:
  • да делите – да умножавате, расподељујете и преносите дело
  • да прерађујете – да прерадите дело
Под следећим условима:
  • ауторство – Морате да дате одговарајуће заслуге, обезбедите везу ка лиценци и назначите да ли су измене направљене. Можете то урадити на било који разуман манир, али не на начин који предлаже да лиценцатор одобрава вас или ваше коришћење.
  • делити под истим условима – Ако измените, преобразите или доградите овај материјал, морате поделити своје доприносе под истом или компатибилном лиценцом као оригинал.


Натписи

Укратко објашњење шта ова датотека представља/приказује

Ставке приказане у овој датотеци

приказује

Нека вредност без ставке на Википодаци

9. август 2016

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеМинијатураДимензијеКорисникКоментар
тренутна14:53, 21. август 2016.Минијатура за верзију на дан 14:53, 21. август 2016.4.000 × 6.000 (7,47 MB)AleksandramaricphotographyUser created page with UploadWizard

Следећа страница користи ову датотеку:

Метаподаци