Ово је датотека са Викимедијине оставе

Датотека:PPP040 Парк природе Сана - доњи ток, Приједор5.jpg

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Првобитна датотека(6.000 × 4.000 пиксела, величина датотеке: 6,67 MB, MIME тип: image/jpeg)

Опис измене

Опис
Српски / srpski: Извор—Кључ

Један од извора Сане У доњем току, од извора па све до Кључа, Сана је веома хладна и чиста ријека. Сана се у доњем дијелу тока може окарактерисати као крашка ријека, али не у толикој мјери колико остале крашке ријеке, као нпр. Уна.

Кључ—Сански Мост У овом дијелу тока Сана се може окарактерисати као прелазна ријека, јер током од Кључа перма Санском Мосту има све мање одлика крашке ријеке. У том дијелу тока, у мјесту Врхпоље, Сана прима своју највећу притока, ријеку Саницу која дотиче из правца Грмеча.

Сански Мост—Приједор Од извора, до Санског Моста дужина тока износи 72 км, а разлика надморске висине је 262,52 м. Остатак пада, од Санског Моста, кроз Приједор, до Новог Града, износи 41,21 м. Од Санског Моста па даље, Сана губи све одлике крашке ријеке и поприма одлике нормалног ријечног тока.

Приједор—Нови Град Све до Приједора, ток ријеке Сане задржава правац од југа према сјеверу. У Приједору Сана прави угао од тачно 90 степени и отиче на запад према Новом Граду. 300 m прије него што промјени ток према западу, у Сану се улијева њена десна притока Гомјеница.

До рата у БиХ, фабрика папира у Приједору, Целпак, испуштала је отпадне воде на изласку Сане из града, тако да се даљи ток ријеке, до Новог Града, сматрао загађеним. У рату и након рата, па све до данас, фабрика је угашена, а испуштање отпадних вода одвија се у много мањој мјери.

У другој половини тока између Приједора и Новог Града, Сана представља границу између два историјиска региона, Поткозарја и Подгрмеча.

На самом улазу у Нови Град налази се и ушће Сане у Уну.
Датум
Извор Сопствено дело
Аутор Aleksandramaricphotography

Лиценцирање

Ја, носилац ауторских права над овим делом, га овим објављујем под следећом лиценцом:
w:sr:Кријејтив комонс

ауторство делити под истим условима

Ова датотека је доступна под лиценцом Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 4.0 Међународна.
Дозвољено је:
  • да делите – да умножавате, расподељујете и преносите дело
  • да прерађујете – да прерадите дело
Под следећим условима:
  • ауторство – Морате да дате одговарајуће заслуге, обезбедите везу ка лиценци и назначите да ли су измене направљене. Можете то урадити на било који разуман манир, али не на начин који предлаже да лиценцатор одобрава вас или ваше коришћење.
  • делити под истим условима – Ако измените, преобразите или доградите ово дело, морате га објавити само под истом или сличном лиценцом.


Trace of Soul 2016
Ова фотографија је послата у оквиру пројекта Трагом душе 2016.

English | македонски | српски / srpski | srpskohrvatski / српскохрватски | +/−

Историја датотеке

Кликните на датум/време да бисте видели тадашњу верзију датотеке.

Датум/времеСличицаДимензијеКорисникКоментар
тренутна19:36, 19. август 2016.Минијатура за верзију на дан 19:36, 19. август 2016.6.000 × 4.000 (6,67 MB)AleksandramaricphotographyUser created page with UploadWizard

Следећа страница користи ову датотеку:

Метаподаци