Даунтонска опатија (2. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије

Даунтонска опатија
(2. сезона)
Серија Даунтонска опатија
Држава  Уједињено Краљевство
Мрежа ITV
Премијерно приказивање 18. септембар 2011. — 6. новембар 2011.
Број епизода 8 + 1 (Божићни специјал)
ДВД издање Complete Series Two
7. новембар 2011.[1]
Претходна сезона 1. сезона
Следећа сезона 3. сезона

Даунтонска опатија (енгл. Downton Abbey) је британска драмска ТВ серија. У другој сезони снимљено је 8 регуларних епизода и божићни специјал. Регуларне епизоде су емитоване од 18. септембра до 6. новембра 2011. године, а божићни специјал 25. децембра исте године на ITV. Одмах након завршетка емитовања регуларних епизода, 7. новембра 2011, издат је ДВД са свим регуларним епизодама друге сезоне.

Друга сезона је имала изузетан пријем, а критичари су хвалили глумачку поставу, приказ историјских тренутака и причу. Гледаност се видно повећала у односу на прву сезону — сваку епизоду је у просеку пратило 11 милиона гледалаца. Серија је током друге сезоне номинована за бројне награде и добила је награде за најбољи филм, мини-серију или специјал Удружења телевизијских критичара, награду Еми за најбољу музику серије, као и још неколико других награда. Меги Смит су критике хвалиле за тумачење лика Вајолет Кроли и освојила је награду Еми за најбољу споредну глумицу у драмској серији и Златни глобус за најбољу споредну глумицу у серији, мини-серији или телевизијском филму.

Радња[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис серије!

Друга сезона прати догађања током Првог светског рата, од битке на Соми (1916), до епидемије шпанске грознице (1918).

Метју, који је напустио Даунтон, сада је официр британске војске и верен је. Његова вереница је Лавинија Свајер, ћерка либералног министра. Вилијам Мејсон, други лакеј, такође је у војсци, чак и након покушаја грофице Вајолет да га спаси од регрутације. Обојица су повређени у експлозији бомбе. Вилијам умире од рана, али тек након што се на самрти венча са Дејзи, кухињском слушкињом, у коју је био заљубљен. Иако Дејзи не верује да воли Вилијама, она се удаје за њега јер је то била његова последња жеља. Тек након кратког сусрета са грофицом Вајолет, она почиње да схвата да је њена љубав стварна.

Мери, иако схвата да још увек воли Метјуа, вери се са сер Ричардом Карлајлом, новинским могулом. Њихова веза је стеновита, али Мери се осећа обавезном да се уда за њега, јер је он заташкао њен скандал са Кемалом Памуком из прве сезоне. Господин Бејтс говори Ани да се коначно разводи, али пробелеме им ствара повратак његове супруге Вере која прети да ће открити улогу Ане у Мерином скандалу, осим ако Бејтс не оде са њом. Како би спасио Ану, он пристаје, али лорд Грантам је бесан. Међутим, госпођа Хјуз је чула Верине захтеве. Убрзо, Вера мистериозно умире. Уз могућност легалних проблема у вези са Верином смрћу, Ана инсистира да се она и Бејтс венчају како би могла да га подржи кроз потешкоће. Они се венчају тајно, са подршком леди Мери која им организује да проведу своју прву брачну ноћ у соби за госте.

Леди Сибил је уз Изобелину помоћ добила место на курсу који ће је обучавати као медицинску сестру. Убрзо, део Даунтона је претворен у ратну болницу. Шофер Том Брансон признаје своја осећања леди Сибил. Како су у току припреме за венчање Метјуа и Лавиније, Сибил жељом да се уда за Брансона шокира и ужасава своје родитеље. Лорд Грантам се снажно противи томе, али његове претње социјалном срамотом и дезинхронизацијом не мењају Сибилино мишљење. Грантам покушава и да подмити Брансона, али он одбија, а на крају им нерадо даје благослов.

Кора, Лавинија и Карсон су тешко болесни од шпанског грипа. О'Брајенова неуморно брине о Кори, покушавајући да се искупи за то што је она одговорна јер је Кора побацила. Метју и Мери схватају да се још увек воле, али признају једно другом да се не могу венчати, јер би то било ужасно окрутно према Лавинији. Међутим, пољубе се док Лавинија силази низ степенице. Када јој болест одлаже венчање, Лавинија каже Метјуу да је чула и видела све. Она осећа да би требало отказати венчање због њега и Мери, али Метју одбија. Томас, који се у рату намерно ранио како би се вратио у Енглеску, види Карсонову болест као прилику да буде користан у кући. Лавинија нагло умире, говорећи Метјуу да је тако најбоље, охрабрујући га да ожени Мери, што узрокује велику кривицу код њега и Мери.

Нова слушкиња Етел Паркс иритира остатак послуге својим сталним говорима о побољшању себе. Већина је занемарује, али О'Брајенова јој је више пута подвалила. Етел заводи повређеног официра, мајора Брајанта. Госпођа Хјуз их проналази заједно у кревету и отера Етел, али се сажаљева над њом и помаже јој кад Етел схвати да је затруднела. Мајор Брајант одбија да призна малог Чарлија као свог сина.

У финалу сезону, Бејтс је ухапшен и проглашен кривим за убиство своје супруге и осуђен је на смрт, али казна је касније преиначена у затвроску казну. Мери и Метју током прославе Божића коначно схватају да се воле и Метју је проси.

Улоге[уреди | уреди извор]

Главне улоге[уреди | уреди извор]

Породица Кроли[уреди | уреди извор]

Послуга[уреди | уреди извор]

Епизодне улоге[уреди | уреди извор]

Гостујуће улоге[уреди | уреди извор]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијераГледаност у УК
(милиони)[2]
81Episode OneЕшли ПирсЏулијан Фелоуз18. септембар 2011. (2011-09-18)11.41
Септембар 1916. Метју се враћа у Даунтон током свог предстојећег одмора и обавештава породицу да се верио са госпођицом Лавинијом Свајер. Леди Мери најављује да је позвала сер Ричарда Карлајла, немилосрдног, богатог новинског моћника у Даунтон. Слуге се припремају за концерт који ће помоћи финансирање локалне болнице. Бејтс каже Ани да ће можда коначно моћи да се разведе и проси је. Вера, Бејтсова отуђена супруга, стиже у Даунтон и захтева да се Бејтс врати њој или ће разоткрити леди Мерину аферу са Кемалом Памуком. Бејтс даје отказ без објашњења. Госпођа Хјуз, која је прислушкивала Бејтсов разговор са Вером, све исприча господину Карсону и он обавештава лорда Грантама. Сибил се уписује на обуку за медицинску сестру. Брансон јој открива своја осећања према њој пре њеног одласка. Метју долази у Даунтон са Лавинијом. Он и Мери се мире. Метју среће Томаса у рововима. Томас се намерно рањава да би се вратио у Енглеску.
92Episode TwoЕшли ПирсЏулијан Фелоуз25. септембар 2011. (2011-09-25)11.77[nb 1]
Април 1917. Роберт говори госпођи Патмор да је њен нећак Арчи стрељан због кукавичлука. Томас одлази да ради код доктора Кларксона у сеоску болницу са леди Сибил. Лавинија има непријатан сусрет са сер Ричардом Карлајлом. Леди Идит помаже фармеру Дрејку, као њен допринос ратним снагама. Она и господин Дрејк се пољубе, што његова супруга види.
103Episode ThreeЕнди ГудардЏулијан Фелоуз2. октобар 2011. (2011-10-02)11.33[nb 2]
Јул 1917. Упркос Вајолетином неслагању, Даунтон постаје болница за рањене официре под Изобелиним вођством. Кора вођство над војном страном Даунтона даје Томасу. Вајолет верује да су Мери и Метју још увек заљубљени, па она и Розамунд покушавају да раставе Метјуа и Лавинију. Вајолет такође верује да се Лавинија и сер Ричард знају од раније. Вилијам проси Дејзи пре него што оде у рат.
114Episode FourБрајан КелиЏулијан Фелоуз9. октобар 2011. (2011-10-09)11.30[nb 3]
Март 1918. Етел наставља да флертује са мајором Брајантом. Када из госпођа Хјуз ухвати заједно у кревету, Етел је отпуштена. Касније, она се враћа, трудна са дететом мајора Брајанта. У току су припреме за концерт у Даунтону. Изобел и Кора се сукобљавају, а Идит прима забрињавајуће вести о Метјуу и Вилијаму. Брансон понаво изјављује љубав леди Сибил. Лорд Грантам посећује Бејтса у пабу у ком он сад ради. Лорд Грантам прима писмо од Карлајла, које проузрокује непријатности са Мери.
125Episode FiveБрајан КелиЏулијан Фелоуз16. октобар 2011. (2011-10-16)11.59[nb 4]
Август 1918. Метју је задобио озбиљну повреду кичме и паралисан је од струка надоле. Речено му је да више никада неће ходати нити да ће имати децу. Лавинија тврди да то не мења ништа међу њима, али он жели да га Лавинија заборави, а Мери покушава да побољша његово стање. Госпођа Хјуз потајно помаже Етел и њеној беби пошто је мајор Брајант игнорише. Вилијамове повреде су фаталне, због чега он тражи од Дејзи да се уда за њега пре него што умре. Госпођа Патмор наговара Дејзи, која не воли Вилијама, да пристане и они се венчавају, а Вилијам умире неколико сати касније. Бејтс је изненађен када Вера обећа да ће открити старе тајне о леди Мери и смрти Кемала Памука, јер јој је он платио да се разведу. Кад Мери то открије, она све признаје сер Ричарду Карлајлу и моли га за помоћ. Он плаћа Вери да потпише уговор са обавезама о поверљивости. Непознато Мери, сер Ричард објављује његову и Мерину веридбу у својим новинама. Откривши да је преварена да ћути, Вера упозорава Бејтса да ће га ипак уништити.
136Episode SixЕнди ГудардЏулијан Фелоуз23. октобар 2011. (2011-10-23)11.33[nb 5]
Новембар 1918. Канадски официр, чије су лице деформисале опекотине, стиже у Даунтон и тврди да је он Патрик Кроли, наводно преминули наследник. Мери одбацује ту тврдњу, али Идит је убеђена да је то он јер зна детаље из старих времена у Даунтону. Робертов адвокат Мари то истражује и он сазнаје да је Патрик имао блиског пријатеља који је емигрирао у Канаду. Лажни Патрик нагло одлази. Метју се прилагођава животу инвалида, а Мери се брине о њему, на незадовољство сер Ричарда. Он и Кора успевају да врате Лавинију у Даунтон. Етел чује вест да је мајор Брајант убијен. Леди Сибил добија ултиматум од Брансона у вези његове просидбе. Бејтс је шокиран када је легалност његовог развода угрожена, јер Вера открива да јој је платио да га напусти и он одлази у Лондон да поново покуша да реши ствари са њом. По његовом повратку, он прима вести да је Вера мртва. Убрзо, рат се завршава примирјем.
147Episode SevenЏејмс СтронгЏулијан Фелоуз30. октобар 2011. (2011-10-30)12.26[nb 6]
Почетак фебруара 1919. Метју почиње да осећа ноге и убрзо прохода. Он најављује да ће се он и Лавинија ускоро венчати. Вајолет му говори да је Мери и даље заљубљена у њега, али Метју се осећа обавезним да ожени Лавинију. Сер Ричард Карлајл шокира Ану тражећи од ње да шпијунира Мери. Његово понашање наводи Карсона да одбије његову понуду да ради као батлер у његовој кући кад се венча са Мери. Бејтс схвата да је Вера починила самоубиство како би му сместила. Када родитељи мајора Брајанта посете Даунтон да виде где се њихов син опоравио, госпођа Хјуз прави састанак између њих и Етел и њене бебе. Међутим, господин Брајант љутито одбија да верује да је то његов унук. Томас се упушта у нову шему зараде на послератном црном тржишту. Лорда Грантама привлачи нова слушкиња, Џејн и они се пољубе. Леди Сибил доноси драстичну одлуку да побегне с Брансоном. Међутим, Мери открива њен план и заједно са Идит и Аном, тражи их и наговара Сибил да се врате и отворено признају своју љубав Роберту и Кори.
158Episode EightЏејмс СтронгЏулијан Фелоуз6. новембар 2011. (2011-11-06)12.45[nb 7]
Април 1919. У току су припреме за венчање Метјуа и Лавиније, па Сибил све изненади жељом да се уда за Брансона. Роберт је шокиран, али његове претње не мењају Сибилино мишљење. Убрзо, Кора, Карсон и Лавинија се тешко разболе од шпанске грознице. Метју и Мери признају своја осећања једно другом, али схватају да не могу да се венчају јер би то било окрутно према Лавинији. Лавинија их чује док силази низ степенице и види их како се љубе. Етел је изненађена када родитељи мајора Брајанта желе да је виде, али ужасава се кад сазна да господин Брајант нуди да преузме старатељство над дететом и каже јој да јој неће бити дозвољено да га види. Лорд Грантам не може да контролише своју жељу за Џејн, која се не опире, али на крају Џејн одлучује да оде. Томасов подухват на црном тржишту је био велики неупсех и он Карсонову болест види као могућност да буде користан у кући. Ана и Бејтс се тајно венчају, уз подршку леди Мери. Кора постаје озбиљно болесна и О'Брајенова неуморно брине о њој, не би ли исправила своју грешку. Лавинија говори Метјуу да је чула и видела све и да би требало да се венча са Мери. Она на крају подлеже болести и умире, говорећи да је то најбоље за Метјуа. Обузет кривицом, Метју говори Мери да је било која веза између њих сада немогућа. Лорд Грантам нерадо даје свој благослов леди Сибил и Тому Брансону да се венчају. Бејтс је ухапшен под сумњом да је убио своју покојну супругу.
Специјал
16Christmas at Downton AbbeyБрајан ПерсивалЏулијан Фелоуз25. децембар 2011. (2011-12-25)12.11[nb 8]
Децембар 1919. Домаћинство је окупирано божићним припремама. Бејтс је осуђен за Верино убиство, али његова смртна казна преиначена је у доживотни затвор. Бејтс охрабрује Ану да остане у Даунтону, али живи пуним животом. Дејзи се састаје са Вилијамовим оцем, господином Мејсоном. Леди Розамунд размишља о браку са новим партнером, за ког се касније испоставља да је преварант. Сибил, која је сада удата за Брансона и живи у Ирској, пише Кори да је трудна. Кора инсистира на томе да се врате у Даунтон. Мери раскида са сер Ричардом Карлајлом, упркос претњи да ће објавити њену мрачну тајну у вези са покојним Кемалом Памуком. Иако се плаши да ће је видети као „укаљану”, леди Мери говори Метјуу о Памуку. Иако изненађен, он одлучује да је прошлост иза њих и проси је. Она радо пристаје.

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ 10.245 милиона на ITV1,[3] 919000 на ITV1 HD,[4] и 601000 на ITV1+1.[5]
  2. ^ 9.824 милиона на ITV1,[6] 978000 на ITV1 HD,[7] и 531000 на ITV1+1.[8]
  3. ^ 9.880 милиона на ITV1,[9] 814000 на ITV1 HD,[10] и 606000 на ITV1+1.[11]
  4. ^ 10.155 милиона на ITV1,[12] 945000 на ITV1 HD,[13] и 486000 на ITV1+1.[14]
  5. ^ 9.867 милиона на ITV1,[15] 955000 на ITV1 HD,[16] и 504000 на ITV1+1.[17]
  6. ^ 10.811 милиона на ITV1,[18] 1.086 милиона на ITV1 HD,[19] и 383000 на ITV1+1.[20]
  7. ^ 11.180 милиона на ITV1,[21] 968000 на ITV1 HD,[22] и 297000 на ITV1+1.[23]
  8. ^ 10.672 милиона на ITV1,[24] 922000 на ITV1 HD,[25] и 513000 на ITV1+1.[26]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Downton Abbey: Series 2 DVD 2011 Amazon.co.uk
  2. ^ Weekly Top 10 Programmes Broadcasters' Audience Research Board
  3. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 25 September 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 3. 10. 2011. 
  4. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 25 September 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 3. 10. 2011. 
  5. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 25 September 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 3. 10. 2011. 
  6. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 2 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 21. 10. 2011. 
  7. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 2 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 21. 10. 2011. 
  8. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 2 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 21. 10. 2011. 
  9. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 9 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 21. 10. 2011. 
  10. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 9 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 21. 10. 2011. 
  11. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 9 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 21. 10. 2011. 
  12. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 16 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 24. 10. 2011. 
  13. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 16 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 24. 10. 2011. 
  14. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 16 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 24. 10. 2011. 
  15. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 23 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 31. 10. 2011. 
  16. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 23 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 31. 10. 2011. 
  17. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 23 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 31. 10. 2011. 
  18. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 30 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 7. 11. 2011. 
  19. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 30 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 7. 11. 2011. 
  20. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 30 October 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 7. 11. 2011. 
  21. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 06 November 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 4. 1. 2012. 
  22. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 06 November 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 4. 1. 2012. 
  23. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 06 November 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 4. 1. 2012. 
  24. ^ „Weekly Top 30 Programmes: ITV1 w/e 25 December 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 3. 1. 2012. 
  25. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1 HD w/e 25 December 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 3. 1. 2012. 
  26. ^ „Weekly Top 10 Programmes: ITV1+1 w/e 25 December 2011”. Broadcasters' Audience Research Board. Приступљено 3. 1. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]