Пређи на садржај

Дафне

С Википедије, слободне енциклопедије
Дафне

Дафне (грч. Δάφνη) (лат. Daphne) - Кћерка речног бога Пенеја или Ладона, једна од најлепших нимфа.[1]

Митологија[уреди | уреди извор]

Дафне је нимфа пратиља богиње Артемиде. По две верзије овог мита она је била или кћи тесалијског речног бога Пенеја или јелисејског речног бога Ладона.

Дафне је била љубавница бога Аполона. По Паусанији, Лисип је био син јелисејског краља Оеномаја. Млади принц се заљубио у Дафне, која је често с дружбеницама ловила крај реке Ладон, Али, Дафне нису занимали мушкарци. Зато је Лисип прибегао превари да би јој се приближио. Пошто је имао дугу косу, прерушио се у младу ловкињу, обукао женске хаљине и назвао се Оена. Оена је у ствари било име његове сестре. Оена (Лисип) и Дафне су постале велике пријатељице и дружбенице у честим лововима. Оена-Лисип је била изванредан ловац. Једног дана Дафне и другарице одлучише да се окупају. Прича се да је у Дафне био заљубљен Аполон и да је љубоморни бог и навео нимфе да се окупају. Лисип је оклевао да се свуче пред њима, јер би се открила његова превара, али су га Дафне и остале нимфе саме свукле. Када су откриле превару, разбеснеле нимфе су потегле копља и убиле Лисипа.

Другу верзију мита испричао је римски песник Овидије у својим Метамотфозама, који је причу сместио у Тесалију. Аполон је задиркивао Ероса (Купидона) говорећи му да је боље да свој лук и стреле да њему, Аполону. Озлојеђен због ових речи, Ерос погоди једном стрелом бога сунца и Аполон се сместа заљуби у Артемидину пратиљу Дафне.

Дафне је била позната у целој Тесалији по својој лепоти, али је упорно одбијала многобројне удвараче. Њен отац Пенеј јој је нерадо дао благослов да не мора да се уда. Дафне је желела да остане чедна, јер је била Артемидина пратиља. Аполон је прогонио Дафне, а она је непрестано бежала од њега. Овидије каже да је Дафне била прва девица у коју се Аполон заљубио, али је она упорно одбијала његове љубазне речи и понуде. Знала је да ако Аполону не буде испунила жељу добровољно да ће је Аполон остварити на силу. Иако је била изванредна тркачица Дафне је знала да ће се брзо заморити, а и Аполон је био бржи од сваког смртника. Зато је Дафне замолила оца да је спасе од прогониоца.

Отац је чуо њене молбе и претворио је кћи у ловор. Аполон је стигао прекасно и био је јако жалостан што му она неће бити невеста. Зато је одлучио да ловорово дрво посвети себи. Венац ловоровог лишћа ће носити на глави као круну победници Питијских игара, а то је била круна и римских императора.

Дафнин комплекс[уреди | уреди извор]

Дафини комплекс је страх младих девојака од сексуалности. Понекад је тај страх резултат неугодних властитих искустава у младости, али може бити и само психолошко оптерећење изазвано маштом.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Daphne Greek mythology”. Britannica. Приступљено 15. 1. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]