Дајти

С Википедије, слободне енциклопедије
Планина Дајти

Дајти (алб. Mali i Dajtit) планина је и национални парк у централној Албанији, источно од главног града Тиране. Највиши врх је на 1.613 метара. Током зиме, планина је често прекривена снегом и представља популарно излетиште локалном становништву из Тиране у којој ретко пада снег. Падине планине прекривене су шумом борова, храста и букве, док унутрашњост садржи кањоне, водопаде, пећине, језера и древне дворце. Планина Дајти је проглашена националним парком 1966. године и има проширену површину од око 29.384 хектара од 2006. године.[1] У надлежности је Града Тиране, док је пре био под Шумарским оделом Тиране. Национални парк се налази 26 километара источно од главног града и 50 километара источно од Аеродрома "Мајка Тереза" у Тирани. Осим планине, Дајти парк садржи планину Приску на југу и Брари на северу.

На планину се може доћи уским асфалтирани планинским путем. Некада је на планини био смештен летњи камп, на чијем се месту данас налазе ресторани и радио/ТВ предајник. Од јуна 2005. године, излетници и посетиоци планине могу да користе гондолу која води од источног предграђа Тиране на 1.050 метара надморске висине.

У последње време, трагови праисторијског насеља и утврђење из каснијих раздобља откривени су на том подручју.

Озбиљан проблем за околину на планини је смеће. То је делимично узроковано ресторанима и хотелима који остављају смеће. Други проблеми на планини јесу крчење шума, затим загађење вода и ваздуха узрокованог аутомобилима који пролазе планинским путевима.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 04. 03. 2016. Приступљено 02. 05. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]