Дај Ајљен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дај Ајлијен

Даи Ајлијен (кин. 戴爱莲, пинјин: Dai Аilian; 10. мај 19169. фебруар 2006) била је кинеска плесачица, кореограф, професор, историчар плеса, почасни председник Кинеског удружења плесача, почасни члан Кинеске федерације књижевних и уметничких кругова. Пореклом је из места Дужуана, округ Синхуа, провинција Гуангдунг, рођена на једном од Антилских острва, Тринидаду.

Образовање[уреди]

Године 1930, када је имала 14 година, Даи Аилијен одлази у Лондон, где је студирала класичан балет и модеран плес у плесном студиу Антона Долина и плесној школи Мери Рамберт. Након тога, наставља школовање код Маргарет Крески. Убрзо улази у плесни студио Мери Вигман где наставља учење модерног плеса и почиње да учи и ради у модерним плесним трупама са Ернестом и Лоте Берк. Осим тога, 1939. године креће у плесну школу Курта Јоса у Енглеској и проучава плесну технику Рудолфа Лабана.

Док је боравила у Лондону направила је бројне кореографије.

Каријера[уреди]

Након 1940. Године се враћа у Хонг Конг, а затим у континентралну Кину, где је предавала у плесним и музичким школама, академијама и на универзитету. Од 1946. године промовисала је и популаризовала теорију плеса Рудолфа Лабана (Labanotation) у Кини. После оснивања Народне Републике Кине, била је један од оснивача Централне академије драмских уметности и руководилац Пекиншке школе плеса и Националног балета. Била је активан члан политичких тела у НР Кини.

Приватан живот[уреди]

Аутор је бројних плесних представа и била је удата два пута за сликара Је Ћиенјуа и плесача Динг Нинга, а након тога је била у вези са британским скулптором Вилијем Соукопом све до његове смрти 1995. године.

Референце[уреди]

  • Horst koegler, The Concise Oxford Dictionary of Ballet, 1987
  • 中國藝術研究院舞蹈研究所,中國舞蹈詞典,1994
  • 董錫玖、劉峻驤,中國舞蹈藝術史年鑑,1997