Два глупа пса

С Википедије, слободне енциклопедије
Два глупа пса
Препознатљиво и као2 Stupid Dogs
Форматанимирана серија
ТворацДонован Кук
УлогеБред Герет
Марк Схиф
Џес Харнел
Џим Камингс
Тони Џеј
Канди Мило
Том Кени
Држава пореклаСАД
Број епизода36
Дужина трајања30 мин.
Емитовање
Премијерно наTBS Superstation
Прво приказивање11. септембар 1993. — 21. јануар 1995.

Два глупа пса (енгл. 2 Stupid Dogs) је амерички цртани филм који је направио Донован Кук у продукцији Хане и Барбере и који је оригинално емитован од 18. септембра, 1993. до 21. јануара, 1995. на ТБС Суперстаници. Пошто је укинут, репризиран је на Картун нетворку до 14. јуна, 2003. и идаље се пушта на Бумерангу.

Главни ликови у цртаном филму су два пса, обојица немају име (Ипак у једној епизоди се велики пас звао Џонатан, а у другој Џони). Великом псу глас је позајмио Бред Герет, а малом псу глас је позајмио Марк Схиф.

Радња[уреди | уреди извор]

2 глупа пса је цртани филм о глупом псу и још једном глупом псу, са чудним стилом анимације (у то време); веома равно, једноставан стил сличан раним Хана и Барбера цртаћима из 1950. и 1960, са хумором из раних 1990-тих.

Продукција[уреди | уреди извор]

2 глупа пса је био почетак успешног оживљавања Хане и Барбере, зато што студио није направио ни један хит од Штрумфова из 1981. Председник Тарнер Ентертејмента је запослио МТВ и Николодеон-овог директора за брендиранње Фреда Сеиберта као новог вођу у продукцији. Сеибертов план да оживи студио јесте био да га да талентованој заједници,. Његов први покушај је управо био цртани филм из 1992 2 Глупа пса, који је направио Донован Кук. Шоу је рачунат као покушај Хане и Барбере да зараде новац од популарности Рена и Стимпија, који је био на врху своје популарности када су се 2 глупа пса појавила. Творац Рена и Стимпија Џон Крикфалуси је критиковао одређене епизоде цртаног филма.

Неколико уметника и режисера који су радили на цртаном филму су позвани да раде у Сеибертовом иновативном новом програму Какав-Цртаћ ; 2 глупа пса су били инспирација Гендију Тартаковском (Декстерова Лабораторија и Самурај Џек), Крег Мекрекен (Супер Девојчице и Фостерова кућа за замишљене пријатеље), Мајлс Томсон, Паул Рудиш, и Зак Монкриф. Већина њихових кратких цртаћа је урађена у истом стилу као и 2 Глупа пса.

Ликови[уреди | уреди извор]

Главним ликовима никада није дато име једноставно су названи „Велики Пас“ и „Мали Пас“. Изгледа да је већи пас мало јачи, паметнији и храбрији од малог пса. (Велики пас је више изгледао као да га не занима његово окружење, а не као да је глуп). У неколико епизода велики пас је преварио малог пса или је открио начин како се ради нешто што овај није знао. Велики пас је сиве боје и има дугачке длаке које му прекривају очи. Док је мали пас жуте боје и нема дугачке длаке.

  • Велики, гласни, дебели човек који себе назива Господин Х (А у завршној шпици пише да се зове Холивуд), Он воли да указује на туђе грешке на псеудо-алтернативни начин: "Зар није то слатко... АЛИ ЈЕ ПОГРЕЕЕЕШНО!!
  • Кратковида Ред (којој је глас позајмила Канди Мило), је пародија на црвенкапу, појављује се у три прве епизоде. Такође има лошу навику да гласно наглашава различите речи у свом говору.
  • Дечко по имену Кени Фовлер (коме је глас позајмио Том Кени) је јако оцетљив, наиме пада у несвест веома често. Заљубљен је у девојчицу под именом Бафи (која га скоро и не примећује). Појављује се у три епизоде.