Две старе зграде у Пожаревцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Две старе зграде у Пожаревцу
01-kuca-sa-doksatom---doksat 1386871593.jpg
Горња кућа
Опште информације
МестоПожаревац
ОпштинаПожаревац
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
СедиштеСмедерево
АдресаУлица деспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Две старе зграде у Пожаревцу се налазе старом делу града, у Немањиној улици, која представља једну од најстаријих наслеђених комуникација у граду. Припадале су војводи Петру Добрњцу (1771-1828), вођи устаника из пожаревачког краја у Првом српском устанку и заједно са Миленком Стојковићем и вождом Карађорђем учествовао у ослабађању Пожаревца од Турака. Представљају непокретна културна добра као споменици културе.[1]

„Горња кућа“[уреди]

„Горња кућа“ тзв. мутвак (арап.- кухиња), имала је на северној страни трем који се завршавао уздигнутим доксатом, испод кога је формиран улаз у подрум. Била је грађена на темељима од опеке у бондручној конструкцији са сложеним кровом покривеним ћерамидом. У основи је доминирала централна просторија „кућа“ поред које су биле још две собе и магаза у коју се улазило споља. Димензије куће са доксатом биле су 14,17x6,55 метара.

„Доња кућа“[уреди]

„Доња кућа“ је приземна зграда грађена на темељима од опеке у бондручној конструкцији са четвороводним кровом покривеним ћерамидом. По типу основе и начину грађења припада нешто каснијој фази развоја у односу на кућу са доксатом. Првобитно је и она имала трем на северној страни, који је накнадно био зазидан, а затим је кући приликом рестаурације крајем 20. века враћен аутентичан изглед. У „Доњој кући“ је као реткост сачувана и осликана таваница од шашоваца. Димензије ове куће су 14,20x9,70 м.

Све до краја 20. века куће Петра Добрњца су биле последњи примерци градске архитектуре из времена пре Првог српског устанка у Пожаревцу. У последњој деценији 20. века једна од кућа је срушена, док је друга млађа обновљена. У обе куће био је сачуван аутентичан мобилијар који је данас презентован у обновљеној „Доњој кући“ где је смештена историјска поставка Музеја Пожаревац под називом Фонд Петра Добрњца.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]