Пређи на садржај

Турске чесме у Старим Лединцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Турске чесме
Опште информације
МестоСтари Лединци
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1842.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Нови Сад

Турске чесме у Старим Лединцима су подигнуте недалеко од православне цркве, и то једна југозападно, уз главни пут кроз Лединце, а друга на бившој пијаци.[1] Чесме представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Историја[уреди | уреди извор]

Код нас одвајкада постоји традиција подизања чесама. Оне су подизане у центру насеља, или у близини раскршћа, будући да се гостољубивост заједнице делом мери односом према намернику, или у црквеној порти као делу сакрализованог простора. Чесме од камена које налазимо у Лединцима, датирају још из 1842. године, док се за годину 1885. на другој чесми, претпоставља да бележи време обнове, а не време настанка исте.[1]

Изглед[уреди | уреди извор]

Чесме су зидане правилно тесаном опеком, забатно решених кровова, декорисане у темену преломљеним, седластим луком, са нишама за одлагање тасова којима се захвата вода и са по две луле низ које се вода слива у корита, чесме се разликују по величини, врсти и степену рељефне обраде. Старе земљане, каљеве цеви којима је вода доведена до чесама, данас су замењене металнима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs приступљено 31.5.2014. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]