Две старије куће и Горњокрајска чесма

С Википедије, слободне енциклопедије
Две старије куће и Горњокрајска чесма
Опште информације
МестоГорња Бела Река
ОпштинаЗајечар
Држава Србија
Време настанка19. век
Тип културног добрапросторно културно-историјска целина

Две старије куће и Горњокрајска чесма прредстављају просторно културно-историјску целину од великог значаја и налазе се у Горњој Белој Реци, на територији општине Зајечар.

Историја[уреди | уреди извор]

Кућа Гаврила Богосављевића подигнута је крајем 19. века, а кућа Јована Крстића 1903. године. Горњокрајска чесма је изграђена 1882. године, чему сведочи натпис на каменој плочи.

Положај и изглед[уреди | уреди извор]

Обе куће и стара чесма су објекти народног градитељства и позиционирани око раскрснице на мањем руралном простору. Куће Гаврила Богосављевића и Јована Крстића спадају међу најстарије куће у Горњој Белој Реци. Кућа Гаврила Богосављевића са угаоним тремом, собом и подрумом задржала је особине косовске куће са ајатом. Кућа Јована Крстића је сложенија и већа са елементима куће моравског типа код угаоног истуреног трема са аркадама. У обема кућама су сачувана стара огњишта. Грађене су делом каменом, а делом у систему чатмаре или кованице. Горњокрајска чесма је рустичног изгледа.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Две старије куће и Горњокрајска чесма”. kultura.rs/. Архивирано из оригинала 14. 02. 2022. г. Приступљено 14. 02. 2022.