Дворак (тастатура)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дворак тастатура са америчким распоредом тастера

Дворак тастатура је тастатура чији изглед су 1936. године патенттирали др Август Дворак и његов зет др Вилијам Дилеј. Током година је дизајнирано више сличних варијација од стране Двораковог тима или Америчког националног завода за стандардизацију. Ове варијације се заједнички или појединачно још зову Поједностављена тастатура (енгл. Simplified Keyboard) или Америчка поједностваљена тастатура (енгл. American Simplified Keyboard), али су обично познате под називима Дворак тастатура (енгл. Dvorak keyboard) и Дворак распоред (енгл. Dvorak layout). Заговорници Дворак тастатуре тврде да Дворак распоред користи мање покрета прстију, повећава брзину куцања и смањује број грешака у односу на Кверти[1][2] (енгл. QWERTY) тастатуру.

Иако Дворак тастатура није успела да замени Кверти тастатуру, већина великих оперативних система (као што су Виндоус[3], OS X, Линукс, Андроид, iOS (преко third-party тастатура) и BSD) дозвољава корисницима да се пребаце на Дворак распоред. Тренутно, Блекбери 10 и Виндоус телефон оперативни системи не подржавају Дворак тастатуру за екране осетљиве на додир.

Резиме[уреди]

Дворак распоред је дизајниран да замени Кверти распоред ("де факто" стандардни распоред, који је име добио по почетним словима у горњем реду). Дворак распоред је дизајниран у уверењу да ће значајно убрзати брзину куцања у односу на Кверти распоред. Дворак је веровао да постоји много проблема са Кверти распоредом, тврдећи да је акценат на томе да:

 • Многе уобичајене комбинације слова захтевају неспретне покрете прстију.
 • Многе уобичајене комбинације слова захтевају прелазак прста преко средњег реда.
 • Многе уобичајене комбинације слова се куцају једном руком (пример: енгл. was, енгл. were).
 • Већи део куцања се врши левом руком, која за већину људи није доминантна рука.
 • Око 16% куцања се одвија на доњем реду, 52% на горњем, а само 32% на средњем реду тастатуре.

Дворак је студирао учесталост слова и психологију говора руку, и направио је распоред који би ублажио проблеме за које је веровао да су део Кверти распореда. Распоред који је направио придржава се следећих принципа:

 • Слова треба куцати наизменично рукама (што чини куцање ритмично, брже, смањује грешке и умор). Код Дворак распореда, сви самогласници се налазе лево у средњем реду, најчешће коришћени симболи се налазе лево, док се најчешће коришћени сугласници налазе десно.
 • За максималну брзину и ефикасност, најчешће коришћена слова и биграми треба да буду најлакши за куцање. То значи да се они требају налазити у средњем реду, који је место где се прсти одмарају, и испод најснажнијих прстију (око 70% притиска тастера на Дворак тастатури се одвија на средњем реду, а само 22% на горњем, односно 8% на доњем реду).
 • Најређе коришћена слова се требају налазити у доњем реду који је најтеже дохватити.
 • Десна рука треба да врши више куцања, јер је већина људи деснорука.

Дворак распоред је намењен енглеском језику. У другим европским језицима, учесталост слова, секвенца слова и биграми разликују се од оних из енглеског језика. Такође, многи језици садрже слова која се не јављају у енглеском језику. За не-енглеско коришћење, ове језичке разлике умањују предности Дворак распореда. Међутим, принципи на којима је заснован Дворак распоред су примењени на дизајн тастатура за друге језике, иако су у већини земаља тастатуре базиране на Кверти распореду.

Распоред је завршен 1932. године, а патент је одобрен 1936. године.[4] Амерички национални завод за стандардизацију (енгл. ANSI) је 1982. године означио Дворак распоред као алтернативу стандардном распореду.[5]

Историја[уреди]

Изворни Дворак распоред[уреди]

Распоред на писаћој машини којег су Дворак и Дилеј пријавили као патент
Дворак распоред на писаћој машини којег је Дворак јавно објавио

Током деценија, тастери за симболе су били померани, што је водило до варијација у Дворак распореду. 1982. године, Амерички национални завод за стандардизацију донео је стандард за Дворак распоред, познат као ANSI X4.22-1983. Овим стандардом је Дворак распоред званично признат као алтернатива Кверти распореду.[5]

Стандардизовани распоред разликује се од изворног распореда који је осмислио Дворак. Распоред који је Дворак јавно објавио се мало разликује од распореда којег су Дворак и Дилеј пријавили као патент 1932. године - та разлика се пре свега огледа у положају тастера слова Z. Данашње тастатуре имају више тастера него што их је имала првобитна писаћа машина, а постојале су и друге значајне разлике:

 • Нумерички тастери изворног Дворак распореда су у следећем редоследу: 7 5 3 1 9 0 2 4 6 8 (данас су присутни су на програмерским[6] Дворак тастатурама).
 • У изворном Дворак распореду, тастер за знак питања [?] се налази скроз лево у горњем реду, док се тастер за косу црту [/] налази скроз десно у истом реду.
 • Следећи тастери за симболе користе заједнички тастер (други симбол се штампа уз помоћ притиснутог тастера SHIFT):
  • двотачка [:] и знак питања [?]
  • амперсенд [&] и коса црта [/].

Код данашњих тастатура са америчким распоредом тастера готово увек се тачка-зарез и тачка налазе на истом тастеру, а исти случај је и са косом цртом и знаком питања. Тако да, ако су тастери данашњих тастатура преуређени тако да се непромењени тастери за симболе поклапају са изворним Дворак распоредом, онда се ради стандардизовани распоред.

Подржани оперативни системи[уреди]

Дворак тастатура је подржана од стране свих већих оперативних система (као што су Мајкрософт Виндоус, OS X, Линукс, BSD). Када је у питању iOS, само iOS 7.1.1 подржава Дворак распоред. Од увођења iOS 8 оперативног система у Ајфон и Ајпед моделе из 2014. године, корисници су могли да инсталирају third-party тастатуре на уређајима са екранима осетљивим на додир, у оквиру којих је као алтернатива понуђен Дворак распоред.

Поређење Кверти и Дворак распореда[уреди]

Притисци на тастере[уреди]

„Слепо“ куцање захтева од дактилографа да прсте одмара у средњем реду (код Кверти распореда средњи ред почиње са "ASDF"). Што је више притисака на тастере у средњем реду, то је мање покрета прстију, што дозвољава дактилографу да куца брже, прецизније, и са мање напрезања руку и прстију. Студије покретних слика нису само доказале да је куцање у средњем реду најбрже, него и да је куцање у доњем реду најспорије. Ако се прсти морају кретати, лакше их је померити на горњи ред (код Кверти распореда горњи ред почиње са "QWERTY") него на доњи ред (код Кверти распореда доњи ред почиње са "ZXCV").

Огромна већина притисака на тастере код Дворак распореда се одвија у средњем реду, за који се тврди да је најлакши ред за куцање, јер се прсти на средњем реду одмарају. Дворак распоред захтева најмање притисака на тастере на доњем реду (најтежи ред за куцање). С друге стране, Кверти распоред захтева од дактилографа да за већину потеза прсте помера на горњи ред, док се само 32% потеза одвија на средњем реду.[7]

Због тога што је код Дворак распореда огромна већина притисака на тастере концентрисана на средњем реду, Дворак распоред захтева 63% мање покрета прстију него Кверти распоред, па се због тога тврди да тастатуру чини ергономичнијом.[8] Због тога што Дворак распоред захтева мање покрета прстију у односу на Кверти распоред, неки корисници са повредама насталих услед поновљених покрета су пријавили да је пребацивање са Кверти на Дворак распоред ублажило или чак елиминисало те повреде;[9][10] међутим, нису спроведене научне студије које би провериле ову теорију. [11]

Оптерећење руку приликом куцања је различито за обе тастатуре. На Кверти распореду, 56% притисака на тастере се одвија левом руком. Како је десна рука доминантна код већине људи, код Дворак распореда се чешће коришћени тастери ослањају на десну руку, тако да се 56% потеза одвија десном руком.[7]

Неспретни покрети[уреди]

Неспретни покрети су непожељни зато што успоравају куцање, повећавају штампарске грешке и напрезање прстију. Прескакање реда је неспретан покрет који захтева да један прст директно прескаче са једног реда, преко средњег до горњег реда (пример: куцање енгл. minimum (које често доводи до штампарске грешке енгл. minimun или енгл. mimimum) на Кверти тастатури). У енглеском језику постоји око 1200 речи које захтевају овако неспретне покрете прстију на Кверти тастатури. Супротно томе, на Дворак тастатури постоји само неколико речи које захтевају прескакање реда, а још мање речи које захтевају дупло прескакање.[7][12]

Наизменично смењивање руку и понављање покрета прстију[уреди]

Наизменично смењивање руку приликом куцања је пожељно, јер док једна рука куца слово, друга рука се може поставити у положај за куцање следећег слова. На тај начин дактилограф може да буде у константном ритму и да куца брзо. С друге стране, када се низ слова куца једном руку, шанса за „муцање“ се повећава, а то може довести до прекида ритма, смањујући тако брзину куцања и повећавајући умор и грешке при куцању. Такође, коришћење истог прста за куцање узастопних слова се треба избегавати. Кверти распоред има више од 3000 речи које се куцају само левом руком и око 300 речи које се куцају само десном руком (поменути пример енгл. minimum је пример речи која може да се куца само десном руком). Супротно томе, код Дворак распореда само неколико речи се куца користећи само леву руку, а још мање речи користећи само десну руку.[7] Ово је због тога што већина слогова захтева бар један самогласник, а код Дворак распореда сви самогласници (и енгл. y) се налазе на левој страни тастатуре.

Стандардна тастатура[уреди]

Кверти је у предности у односу Дворак тастатуру због свог "де факто" положаја стандардне тастатуре:

 • Тастери за пречице у већини оперативних система, укључујући Виндоус, су дизајнирани за кориснике Кверти распореда, тако да за неке кориснике Дворак распореда може бити незгодно коришћење ових тастера, нпр. Ctrl-C (тастери за копирање) и Ctrl-V (тастери за налепљивање). Међутим, Епл рачунари имају Dvorak – Qwerty ⌘ подешавање, које привремено пребацује тастатуру на Кверти распоред када се држи притиснут командни тастер (⌘).
 • Неки јавни рачунари (као што су они у библиотекама) не дозвољавају корисницима да пребаце тастатуру на Дворак распоред.
 • Неки стандардизовани испити не дозвољавају полазницима теста да користе Дворак распоред.
 • Одређене игре, посебно оне које које користе тастере „WASD“ за кретање у игри, можда неће радити исправно са Дворак распоредом. Ово се често може ручно исправити тако што се тастери за кретање "WASD" замене еквивалентним Дворак тастерима „,AOE“.
 • Људи који могу „слепо“ да куцају на Кверти тастатури могу бити мање продуктивни на тастатурама са алтернативним распоредом на којима нису вежбали, чак иако су ти распореди оптималнији.

Верзија за једну руку[уреди]

Дворак распоред за леворуке
Дворак распоред за десноруке

Шездесетих година, Дворак је дизајнирао распоред за „слепо“ куцање са само једном руком, левом и десном посебно. Покушао је да смањи потребу за кретањем руке са једне на другу страну (латерално кретање), као и да смањи покрете прстију. Код сваког распореда руке се више одмарају у близини центра тастатуре него на једној од страна.

Због тога што распоред захтева мање покрета руку него распоред за две руке, приступачнији је корисницима који због физичког хендикепа користе само једну руку. Распоред такође користе корисници који желе да им је једна рука слободна док другом куцају.

Леворука и деснорука тастатура са Дворак распоредом су углавном једна другој одраз, са изузетком неких интерпукцијских знакова, неких мање коришћених слова и „широких тастера“ (Enter, Shift итд.). Дворак је на верзији за леву руку тастере за заграде поставио у обрнутом редоследу ")(", али неке тастатуре их стављају у распореду карактеристичном за читање "()".

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ "Why do we all use Qwerty keyboards?", Ник Бејкер, Би-Би-Си, 11. август 2010. Приступљено 14. маја 2015.
 2. ^ "The Qwerty Keyboard Layout Vs The Dvorak Keyboard Layout", архивирано из извора 7. децембра 2013., мај 2006. Приступљено 14. маја 2015.
 3. ^ Alternative Keyboard Layouts
 4. ^ U.S. Patent 2,040,248
 5. 5,0 5,1 ANSI INCITS 207-1991 (R2007)[мртва веза]
 6. ^ "Programmer Dvorak", Роланд Кауфман. Приступљено 14. маја 2015.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 The Curse of QWERTY
 8. ^ "Relative Efficiencies of the Standard and Dvorak Simplified Keyboards", Скот Обер. Приступљено 14. маја 2015.
 9. ^ "Wrist pain? Try the Dvorak keyboard", Џонатан Оксер, The Age (Melbourne), 10. децембар 2004. Приступљено 14. маја 2015.
 10. ^ "Michael Sampson on the Dvorak Keyboard", Мајкл Самсон. Приступљено 14. маја 2015.
 11. ^ "Should I Use an Alternative Keyboard Layout Like Dvorak?", Торин Клосовски, Lifehacker, 18. октобар 2013. Приступљено 14. маја 2015.
 12. ^ "The Dvorak keyboard: is it your type?", Вилијам Хофер, Nation's Business, 1985. Приступљено 14. маја 2015.

Спољашње везе[уреди]