Пређи на садржај

Дворац Пелеш

С Википедије, слободне енциклопедије
Дворац Пелеш
Информације
Локација Румунија Синаја, Румунија
Статус завршена
Саграђена 18731914.
Коришћење музеј

Дворац Пелеш (рум. Castelul Peleș) неоренесансни је дворац и један од најлепших и најпознатијих у Румунији.

Историја[уреди | уреди извор]

Изградњу дворца је наручио краљ Карол I Румунски, званично је грађен од 1873. до 1914. године. Један од главних архитеката био је Карол Бенеш.[1] Дворац је изграђен од дрвета, камена, цигле и мрамора, у њему се налази више од 160 соба. Иако је већином изграђен у стилу ренесансе, на њему се налазе и бројни елементи који припадају готици и бароку. Дворац је окружен са седам тераса које су богато украшене разним киповима, каменим и украсним вазама.

Првобитно је замишљен као Каролова летња резиденција, дворац је неко време био и службени краљевски двор, и као такав је остао све док краљ Михај Румунски, под притиском комуниста који су преузели власт у држави није одустао од својих титула, тада је Пелеш званично затворен (1948).[2] Дворац је проглашен музејом 1953. године, Михај Румунски је поново вратио титулу 2011. и двор је поново враћен у његово власништво.

Дворац Пелеш је и даље остао музеј који посети велики број туриста током године.[3] Слика дворца се појављује на новчаници од 500 румунских леја.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Paul Constantin, Universal Dictionary of Architects (Dicționar Universal al Arhitecților), București, Editura Stiințifică si Enciclopedică, 1986 pp. 39.
  2. ^ „Participarea Președintelui României la dineul oficial de la Castelul Peleș - Familia Regală a României / Royal Family of Romania”. Romaniaregala.ro. Приступљено 8. 10. 2017. 
  3. ^ 15 castele fabuloase. Peleș, printre ele, 3. 9 2010, evz.ro, accesat la 8. 12. 2010

Спољашње везе[уреди | уреди извор]