Дворац у Хајдучици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
„Дворац Дунђерски“ преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Дворац Дунђерски.
Дворац у Хајдучици
Dvorac u Hajducici.jpg
Дворац у Хајдучици
Опште информације
МестоХајдучица
ОпштинаПландиште
Држава Србија
Време настанка1911.
Тип културног добраспоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Панчево
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина 17 13000

Дворац у Хајдучици, месту у општини Пландиште, подигнут је 1911. године и представља споменик културе од великог значаја.

Грађевину у Хајдучици, познату и као дворац Дамаскин, изградио је Лазар Дунђерски као приземан дворац у духу академизма, у парковском окружењу. Истурени класицистички портик приступне фасаде има четири дорска ступца, који носе једноставно решен тимпанон (без декорације, са кружним отвором за вентилацију). Степениште и колска рампа преко овог трема уводе кроз полукружна двокрилна врата у централни хол и пространу свечану салу. Из свечане дворане, украшене фризом и штуко декорацијом, излази се на велику терасу на супротној страни. Портик фасаде окренуте парку има шест дорских стубаца и тимпанон без украса. Бочни ризалити дворишне фасаде наглашени су у кровној конструкцији. Кровни венац је богато профилисан. Симетрично распоређени прозори, фланкирани плитким дорским пиластрима, архитравно су завршени, осим лучних фронтона са сваке стране портика. Основа је решена симетрично, а унутрашњи простор организован са страна подужног ходника. Подрум је засведен пруским сводом.[1][2]

Радови на обнављању су извршени 1980. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.