Двоспратни аутобус

С Википедије, слободне енциклопедије
Лондонски AEC Routemaster, RML 2473 на route 7, априла 2002.
Двоспратни аутобус

Двоспратни аутобус (енгл. Double-decker bus, транслит. Дабл-декер бас) је аутобус на два спрата. Црвени двоспратни аутобуси су коришћени за масивни транспорт у Уједињеном Краљевству. Ови аутобуси се користе и у другим градовима Европе, Азије, бившим британским колонијама и протекторатима као што су Хонгконг, Сингапур, Индонезија, Малезија и Канада.[1][2][3] Ова врста аутобуса користи се чешће за обилазак него за транспорт.

По државама[уреди | уреди извор]

Више градова има двоспратне аутобусе као део регуларног транспорта. Градови који користе овај аутобус само за разгледање су искључени.

Европа[уреди | уреди извор]

Уједињено Краљевство[уреди | уреди извор]

Alexander ALX400 у UK
Volvo Olympian у UK

Двоспратни аутобуси су у општој употреби широм Велике Британије. Постали су фаворити због мање дужине. Величина већине ових аутобуса у Великој Британији је између 9.5 метара и 11.1 метара дужине. Након 1990. појавили су се модели и од 12 метара. Двоспратне кочије су у Уједињеном Краљевству традиционалне дужине 12 метара, док су неки новији модели и по 13.75 метара. Максимална дозвољена дужина двоспратних аутобуса и кочије је 15 метара. Висина је обично 4.38 метара, док су виши модели 20 цм виши. 1941. године госпођица Филис Томсон постала је прва жена којој је дозвољено да вози двоспратни аутобус у Енглеској. Возила је за компанију Messrs. Felix Motors Ltd Црвени двоспратни аутобуси у Лондону постали су национални симбол Енглеске и Уједињеног Краљевства, и већина аутобуса у Лондону имају два спрата. Одмах након Другог светског рата први модели били су AEC Regent II и AEC Regent III.

Република Ирска[уреди | уреди извор]

RA-class Alexander (Belfast)

У Ирској републици већина аутобуса у околини Великог Даблина су двоспратни аутобуси. Укупно их је 936, на другом су месту, одмах иза Лондона са 942.

Немачка[уреди | уреди извор]

NEOMAN A39 у Берлину

Македонија[уреди | уреди извор]

Двоспратни аутобуси у Скопљу

Турска[уреди | уреди извор]

Француска[уреди | уреди извор]

Безбездност[уреди | уреди извор]

Двоспратни аутобуси су повремено били умешани у несреће, као што је фатална несрећа септембра 2010. године, са ниским мостовима, често узрокованим заборављањем возача да вози више аутобусе.

У популарној култури[уреди | уреди извор]

У Уједињеном Краљевству двоспратни аутобуси (9.5-10.9 м) се често користе као израз за описивање великих објеката. На пример, плави кит је дуг као 3 двоспратна аутобуса. Лондонски аутобус Краљ пута има чак и своју песму A Transport of Delight (1956) комичног дуета Фландерс и Свон. У филму Хари Потер и затвореник из Аскабана, Knight Bus је заправо троспратни аутобус који магијом пролази испод мостова дизајнираних за двоспратне аутобусе. За време летње олимпијаде 2012, чешки уметник Давид Черни је представио своју скулптуру названу London Booster. То је заправо био двоспратни аутобус који рукама налик људским ради склекове. Двоспратни аутобус био је звезда и у ТВ серији недељом названом Here Come the Double Deckers 70-их година.

Врсте двоспратних аутобуса[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]