Двострука игра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Двострука игра
Departed234.jpg
Двострука игра
Изворни наслов The Departed
Жанр крими-трилер
Режија Мартин Скорсезе
Сценарио Прича:
Феликс Чонг
Су Феј Мак
Сценарио:
Вилијам Монахан
Продуцент Бред Пит
Бред Греј
Грејам Кинг
Главне улоге Леонардо Дикаприо
Мет Дејмон
Џек Николсон
Марк Волберг
Мартин Шин
Алек Болдвин
Музика Хауард Шор
Издавачка кућа Warner Bros.
Година 2006.
Трајање 151 минута
Земља  САД
Језик енглески
Веб-сајт thedeparted.warnerbros.com
IMDb веза

Двострука игра (енгл. The Departed) је амерички криминалистички филм Мартина Скорсезеа из 2006. Филм је добитник Оскара за најбољи филм 2007. У главним улогама наступају Леонардо Дикаприо, Мет Дејмон, Џек Николсон, Марк Волберг и Мартин Шин. Филм је римејк хонгкошког криминалистичког трилера Паклени послови. Радња филма се одвија у Бостону где Френк Костело (Џек Николсон), ирски мафијаш, убацује Колина Саливана (Мет Дејмон) као шпијуна у полицију државе Масачусетса. Такође, Били Костиган (Леонардо Дикаприо) је полицајац који се инфилтрира у Костелову екипу. Кад две струје схватају ситуацију, присиљени су открити идентитет оног другога.

Филм је освојио четири Оскара на 79. додели за најбољи филм, најбољег режију (Мартин Скорсезе), најбољу монтажу и сценарио по књизи/филму. Марк Волберг је био номинован за најбољу споредну мушку улогу. Двострука игра се налази и на листи 250 најбољих филмова на сајту ИМДб-а.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм почиње 80их у јужном Бостону, где ирски мафијаш Френсис „Франк“ Костело (Џек Николсон) узима Колина Саливана (Мет Дејмон) у своје редове како би га припремио за улогу шпијуна у полицији. Године касније, налази се Саливан на тренингу полиције Масачусетса с његовим пријтељима Бериганом, Брауном и Билијем Костиганом (Леонардо Дикаприо). У међувремену, мирни и сталожени капетан Оливер „Чарли“ Квинан (Мартин Шин) и агресивни наредник Шон Дигнам (Марк Волберг) ангажирају Костигана на тајни задатак инфилтрирања у Костелову екипу.

Костиган (Леонардо Дикаприо), Квинан (Мартин Шин) и Дигнам (Марк Волберг).

Саливена убрзо стављају у екипу за специјалне истраге, који води простачки капетан Џорџ Елерби (Алек Болдвин). Костиганове активности усмеравају пажњу на његаи он убрзо стече поверење и одобравање у екипи. У међувремену, Саливан почиње романтичну везу с психијатарком Медолин Маден (Вера Фармига), која такође ради с Костиганом.

Будући да је непознат Саливану, Костиган спава с Медолином. Следеће ноћи Костиган сведочи разговору у позориште где Костело даје информације Саливану, након чега прати Саливана по улицама, само да га препозна. Костиган није успео препознати човека који је разговарао са Костелом; успео је само доказати присуство шпијуна.

Салив<ну додељују задатак да окткрије шпиона у полицији, који је, запаво он. Задатак изазива несугласице између Саливана и Дигнама, који оптужује Саливана да је управо он шпион. Под сумњом, он се усредоточује, уместо на тражење шпијуна у властитим редовима, на пролазак исте у Костеловој екипи. Покушава дати Костелу нове информације, али не успева, јер их Дигнам успешно блокира. Покушавајући друге тактике, прави грешке.

Кад је Квинан требало да се нађе с Костиганом у једној напуштеној згради, Саливан наређује да прати Квинана. Саливан такође открива Костеловим људима да је шпијун у згради. Костелови људи проваљују у заграду у потрази за шпијуном. Костиган је успео побећи, на Квинанов захтев, Квинан остаје заробљен, претучен и гурнут кроз прозор.

У полицијској станици, Саливан и Дигнам се физички обрачунавају шакама због Квинанове смрти након које Дигнам мора одступити. И даље покушавајући наћи шпиона у Костеловим редовима, Саливан се промовира у шефа одељка за тајне задатке како би нашо Костигана. Неколико дана касније, Костело и његови људи долазе у старо складиште како би обавили посао с дрогом. Саливан то користи како би направио полицијску рацију. Сви Костелови људи су побијени у пуцњави, а Костиган се извлачи. Костело такође бежи, али се сукобљује са Саливаном особно. Костело потврђује како је он ФБИ-ев информатор, након чега га Саливан убија.

Полицајац Браун се супроставља Костигану

После убиства, Костиган нађе инкриминирајуће доказе на Саливановом столу. Схваћа да је Саливан шпијун и бежи. Неколико тренутака касније, стиже Саливан с Костигановом плаћом, примети да су докази нестали са стола и да је Костиган побегао. Схваћајући да је откривен, Саливан брише Костиганову акту, који је једини доказ да је он агент на тајном задатку, то да није криминалац. Костиган поверава Медолини омотницу коју сме отворити само у случају његове смрти. Костиган после шаље Саливану снимке његових и Костелових разговора, с телефонским бројем. Кад Медолин чује једну од ових снимки, сукобљује се са Саливаном, одлази у љиховусобу и залупи му врата пред носом. Саливеаостело прикипљао информације о томе како је Саливан радио за њега као шпијун на тајном задатку, како би послужио као законски имунитет ако би био ухваћен. Договарају састанак.

На крову на којем је убијен Квинан, Костиган суочава си и ухвати Саливана након неколико удараца током расправе. Полицајац Браун појављује се и наређује Костигану да спусти пиштољ. Напомињући Брауну да је требало да доведе Дигнама као што је тражио, Костиган брзо подсећа Брауна како су били пријатеље, да је Колин заправо криминалац то да има доказ за то. Костиган са Саливаном као таоцем улази у лифт. Кад се лифт зауставио, други полицајац Бариген погађа и убија Костигана и полицајаца Брауна. Бариген открива Саливана да је он други шпијун у полицији Масачусетса, то да морају радити заједно. Бариген ослобађа Саливана и почиње намештати место убиства, али га Саливан убија. Саливан откривљује за све Баригена и предлаже да се Костигану додели Орден за заслуге јер му је спасио живот.

Саливан долази на Костиганов гробље, где га уплакана Медолин одбацује. Много касније, Саливеаази вани, док друга камера се склања преко балконске ограде, бацајући сјену на златну куполу зграде парламента Масачусетса.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Леонардо Дикаприо Вилијам „Били“ Костиган
Мет Дејмон Колин Саливан
Џек Николсон Френсис „Френк“ Костело
Марк Волберг Шон Дигнам
Мартин Шин Капетан Оливер „Чарли“ Квинан
Вера Фармига Медолин Маден
Реј Винстон Арнолд, „гдин. Френч“
Алек Болдвин Капетан Џорџ Елерби
Ентони Андерсон Полицајац Браун
Роберт Волберг Агент ФБИ-ја Франк Лацио

Награде[уреди]

За његову улогу као Вилијам „Били“ Костиган био је Леонардо Дикаприо номинован за златног глобуса као најбољи глумац. Био је такође номинован за награду БАФТА-е као најбољи глумац.

 • Освојен Златни глобус као:
  • Најбоља режија
   • и 5 номинације као:
   • Најбољи филм
   • Најбоља сценарија
   • Најбољи главни глумац (Леонардо Дикаприо)
   • Најбољи споредни глумци (Џек Николсон и Марк Волберг)
 • 4 освојена Оскара као:
  • Најбољи филм
  • Најбоља режија
  • Најбоља сценарија
  • Најбоља монтажа

Занимљивости[уреди]

 • Академија је погрешно означила филм као „јапански“ филм Internal Affairs, филм из Хонгконга. Мартин Скорсезе је поправио погрешку док је приамо Оксар за најбољу режију.
 • Ово је Скорсезов први филм који је освојио Оскар за најбољи филм.
 • Бред Пит је требало да игра Колина, али је ипак одустао. Али, био је извршни продуцент филма. Занимљиво, иако је био продуцент заједно са Грејом Кингом, само је Кинг освојио Оскар за најбољи филм, док Пит није ни био номинован.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Фатална несрећа
Оскар за најбољи филм
2006.

Наследник:
Нема земље за старце